Novosti

Spiegel: Njemački proizvođači auta - najveći kartel u istoriji

Spiegel: Njemački proizvođači auta - najveći kartel u istoriji
Foto: Ilustracija | Spiegel: Njemački proizvođači auta - najveći kartel u istoriji

Nakon velikog skandala sa dizelom, najveću granu industrije Njemačke potresa novi, možda još veći, a posljedice će se znati nakon što tijela Evropske unije i Njemačke završe istragu, za koju je zvanično potvrđeno da je otpočela.

Kako je otkrio "Spiegel", stotine rukovodilaca velike njemačke trojke VW (uključujući Audi i Porsche), Dajmler i BMW su sarađivale u više od 60 radnih grupa, koje su odlučivale o nizu pitanja, a sve u cilju suzbijanja konkurencije.

Navodno, poslije "dizelgejta" i vjerovatno niza inspekcija i istraga u samoj kompaniji čelnici Volkswagena su poslali pismo njemačkim vlastima u kome se navodi priznanje o učešću u kartelskom ponašanju.

"Politico" prenosi da su se nedozvoljeni dogovori između "velike trojke" pravili još od devedesetih godina prošlog vijeka, a da su se ticali niza tehničkih i ekonomskih pitanja oko proizvodnje, plasmana i razvoja vozila.

Čak se tvrdi i da je "dizelgejt" dijelom posljedica kartelskog poslovanja, jer su međusobni dogovori oko određenih tehnologija doveli do toga da varanje softverom postane jedino moguće rješenje za "štelovanje" rezultata o emisiji štetnih gasova.

Kompanije ili nisu komentarisale slučaj, ili su u slučaju VW odbacile sve ovo kao glasine.

Njemačka auto-industrija u toj zemlji zapošljava 800.000 ljudi, a čini čak petinu industrijskog prihoda u zemlji.

Tijela EU koja se bave zaštitom konkurencije imaju široka ovlašćenja i mogu da izriču kazne koje se broje milijardama evra. Takođe, antikorupcijske komisije mogu da primoraju kompanije koje posluju u EU da promijene način poslovanja.

Podsjetimo, njemački proizvođači zbog "dizelgejta" već trpe štetu koja se mjeri milijardama dolara.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije