Novosti

Spreman novi sid, nova korejska perjanica

Spreman novi sid, nova korejska perjanica
Spreman novi sid, nova korejska perjanica

Visoko peto mjesto na listi svjetskih proizvođača, koje dijeli sa "Hjundaijem" , nije palo s neba.

"Kia" je u posljednje dvije godine na tržište već lansirala modele venga, sportage, sorento, pikanto, rio, optima, koji su korejskog proizvođača učinili najbrže rastućom markom, a kako je silovit uspon započeo 2006. prvim automobilom pod sedmogodišnom garancijom, sidom, onda je pojava druge generacije ovoga modela ništa drugo nego nagovještaj još značajnijih prodajnih dostignuća.

Model prve generacije kompakta koji se proizvodi u slovačkoj Žilini prodan je u više od 630.000 primjeraka, a nakon redizajna 2010., na ovogodišnjem Ženevskog salonu predstavljena je i druga generacija.

Novi sid u prodaju kreće u junu u limuzinskoj karoseriji s petera vrata kakvu smo testirali, na jesen se očekuje karavanska verziju sporti vagon, a za početak 2013. najavljena je i ona izgledom znatno drugačija, sportskija s troja vrata. Za izgled i stil novog sida zadužen je Peter Šnajder, dizajner prvih modela audija TT, A3, A6 te "Volksagenove" bube, golfa IV, eosa, a nakon rada na novom sidu Korejci mu oduševljeno tepaju nadimkom “dizajnerski Mesi”.

Nijemac koji je u "Kiji" od 2009. rastegnuo je karoseriju za 7 centimetara (431 cm), smanjio visinu za centimetar (147 cm) te povećao širinu za 3 centimetra (182), čime je dobiven dinamičniji (koeficijent otpora zraka smanjen je na 0,29) i prostraniji automobil (osovinski razmak proširen je na 265 cm, a prtljažnik je narastao na 380 cm), ali i znatno moderniji; ponajviše zbog dojmljive prednje maske i farova koji se protežu do polovice poklopca motora.

U ponudi će biti četiri motora, dva benzinska i dva dizelska. Osnovnom benzincu obima 1396 ccm povećana je snaga sa 90 na 100 KS, postiže maksimalnu brzinu od 182 km/h, uz ubrzanje do stotke za 12,8 sekundi, što su zbog mase od 1250 kg sasvim pristojne performanse. Potrošnja od 5,6 litara svrstava ga među štedljivije, a cijena od oko 13.500 evra i među najzanimljivije u ponudi.

Na jesen se očekuje snažniji benzinac s direktnim ubrizgavanjem 1.6 GDI, koji će iz 1591 ccm razvijati 135 KS i najveću brzinu od 195 km/h, a do stotke stiže za 9,9 sekundi, uz prosječnu potrošnju od samo pet litara. Od dizelaša u ponudi su 1.6 CRDi, sa 90 i 128 KS, od kojih nam je ovaj snažniji bio dostupan za vožnju, pokazavši uvjerljiva međuubrzanja, ali i zavidnu prigušenost buke motora.

Ali ovaj dizelaš ipak će odskakati cijenom i prelazit će “magičnu granicu” od 100.000 kuna, koliko se očekuje da će koštati osnovni benzinac, koji se nudi i u verziji EcoDynamics opremljenom sistemom Start&Stop koji potrošnju smanjuje na fabričkih deklariranih 3,7 litara. Svi modeli dolaze s ručnim mjenjačem sa šest stepeni, a na jesen se uz snažniji benzinac očekuje i prvi korejski automatski mjenjač s dvostrukom spojkom i sedam stepeni.

S vizualno upadljivim i tehnološki unapređenim sidom treće generacije, "Kia" ulazi u tržišnu utrku kompakata, ponajprije reno megana i pežoa 308 te bratskog hjundaija  i30, a povoljna cijena i sedmogodišnja garancija ponuda su koju je teško zanemariti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije