Novosti

Štadler: Autoindustriju očekuje teška 2012 godina

Štadler: Autoindustriju očekuje teška 2012 godina
Štadler: Autoindustriju očekuje teška 2012 godina

INGOLŠTAT - Automobilska industrija suočiće se sa težom godinom u 2012 nego što je bila ova, ali će proizvodnja kola nastaviti da raste u narednoj deceniji zbog ogromnih apetita za mobilnošću među stanovnicima zemalja čije se privrede nalaze u usponu, izjavio je izvršni direktor njemačke kompanije "Audi" Rupert Štadler.

On je u intervjuu Rojtersu rekao da očekuje da će kinesko tržište automobila rasti po stopi od osam do devet odsto, a da će se segment premijum luksuznih automobila širiti 20, ili čak i 30 procenata. Štadler nije precizirao rok u kome bi se taj rast mogao ostvarivati.

"Audi" je lider u segmentu luksuznih kola u Kini, znatno ispred njemačkih rivala BMW i "Dajmlerove" filijale "Mercedes-Benc."

Štadler, koji se nalazi na čelu "Audija od 2007, je odbacio špekulacije njemačkih medija dabi mogao biti nasljednik šefa "Audijeve" matične kompanije "Folksvagen" (VW), Martina Vinterkorna, koji namjerava da se povuče krajem 2016.

"Audi" je s Štadelom na čelu utvrdio cilj da kompanija postane najveći proizvođač luksuznih automobila na svijetu do 2015. godine.

Veće šanse rasta isporuka premijum segmenta kola mogu se očekivati u zemljama u usponu kao što je Kina zbog toga što će bilježiti značajniji rast standarda stanovništva, smatra Štadler.

"Audi" namjerava da postane lider i na američkom tržištu luksuznih vozila, na kome čelne pozicije drže BMW i "Mercedes". U SAD će "Audi" podići novu fabriku koja bi trebalo da pomogne ostvarenje tog cilja, ali nije kazao gdje će pogon biti izgrađen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije