Novosti

Švedski Sab otpušta 200 zaposlenih

Švedski Sab otpušta 200 zaposlenih
Švedski Sab otpušta 200 zaposlenih

STOKHOLM - Švedski proizvođač automobila Sab (Saab), koji privlačenjem novih investitora nastoji da riješi ozbiljne finansijske probleme, najavio je danas ukidanje 200 radnih mjesta, gotovo trećinu svoje radne snage.

"Ovakva odluka donijeta je zbog manjeg obima posla", navodi se u saopštenju kineske kompanije Nešnel elektrik veikl Sviden (Nevs), koja je od juna 2012. novi vlasnik švedskog Saba, prenosi agencija Frans pres.

Kako podsjeća Frans pres, Sabova proizvodnja u švedskom gradu Trolhetan u maju je prepolovljena, jer Nevs nije bio u stanju da izmiri obaveze prema dobavljačima.

"Otpuštanja će usjlediti u septembru kako bismo ubrzano smanjili troškove kompanije tokom perioda reorganizacije poslovanja", navodi se u saopštenju Nevsa, i dodaje da će kompanija biti u stanju da obnovi proizvodnju sa preostalih 350 zaposlenih ako pregovori sa novim investitorima daju rezultata.

Prema pisanju švedskih medija, kompanija Nevs, čijih je 78 odsto u vlasništvu kineske kompanije Nešenel modern enerdži holdings, a 22 odsto u rukama kineskog grada Kingdao, trenutno je u pregovorima sa indijskim proizvođačem automobila Mahindrom i kineskom kompanijom Dongfeng.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije