Novosti

Tesla dobija konkurenciju: Daimler gradi fabriku u Berlinu

Tesla dobija konkurenciju: Daimler gradi fabriku u Berlinu
Tesla dobija konkurenciju: Daimler gradi fabriku u Berlinu

Daimler je počeo graditi fabriku Li-Ion baterija na lokaciji nedaleko Berlina, a u najavi je još nekoliko sličnih fabrika.

Daimlerova fabrika baterija biće smještena 130 km južno od Berlina, a radi se o projektu vrijednom oko pola milijarde evra. I ova će tfabrika svojim kapacitetom drastično povećati svjetsku proizvodnju Li-Ion baterija, ali i osigurati sve potrebe Mercedesa u bliskoj budućnosti.

Da se radi o izuzetno važnoj investiciji svjedoči najavljena posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel, koja će lično položiti kamen temeljac.

Mnogi u baterijama vide ključ širenja područja primjene električne energije u budućnosti. Naime, drastičnim povećanjem godišnje proizvodnje cijena baterija će proporcionalno pasti, piše Bloomberg.

Tako se očekuje da će u do 2021. godine svjetska proizvodnja baterija porasti više od dva puta, na nivo od čak 278 GWh. Ogromne gigafabrike izgradiće se u Švedskoj, Mađarskoj i Poljskoj, a daljnju izgradnju najavila je i Tesla. Time će cijena baterija pasti i za do 43 odsto.

Što to znači za krajnje korisnike najbolje govori podatak kako bi cijena električnih automobila i onih s klasičnim pogonom trebala biti izjednačena do 2026. godine.

Podsjetimo, Teslina gigafabrika u Nevadi je kapaciteta 35 GWh, a njena izgradnja stoji oko pet milijardi dolara.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije