Novosti

Tesla pod istragom: Poginuo vozač koji je koristio autopilota

Tesla pod istragom: Poginuo vozač koji je koristio autopilota
Tesla pod istragom: Poginuo vozač koji je koristio autopilota

Nacionalna administracija za bezbjednost u saobraćaju (NHTSA), pokrenula je istragu u vezi sa incidentom u kojem je učestvovao Tesla Model S koji se kretao uz pomoć autopilota. Cilj istrage je da se utvrdi uloga autonomnog sistema u trenutku sudara.

Udes se desio kada se Tesla Model S kretao na razdvojenom autoputu, a šleper mu je ušao u putanju. U Tesli kažu da ni vozač ni autopilot nisu detektovali bijelu prikolicu naspram „jako osvijetljenog neba“. Model S je otišao pod točkove prikolice a vozač automobila je poginuo. U Tesli kažu da je automobil udario u zadnji dio prikolice, „njegov napredni bezbjednosni sistem bi vjerovatno prevenirao povrede, jer su se slični incidenti dešavali mnogo puta ranije“.

U kompaniji su se osvrnuli na to da je ovo prvi potvrđeni smrtni slučaj vožnje pod autopilotom, nakon ukupno 130 miliona pređenih milja širom SAD. Tesla tvrdi da je prosjek fatalnih incidenata jedan na 94 miliona pređenih milja.

Ipak, američki proizvođač naglašava da vozači treba i dalje da obraćaju pažnju na saobraćaj pri aktiviranom autopilotu. „Autopilot je sve bolji kako vrijeme prolazi ali nije savršen, tako da i dalje zahtijeva budnost vozača“, kažu u Tesli. „Pored toga, svaki put kada je autopilot aktiviran, automobil podsjeća vozača da „uvijek drži ruke na volanu“.

Ovaj tragični incident je došao nakon što je nekoliko vozača okrivilo Teslin autopilot za incidente koji su se završili bez težih posljedica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije