Novosti

Tojota treću godinu zaredom broj jedan automobilski brend

Tojota treću godinu zaredom broj jedan automobilski brend
Tojota treću godinu zaredom broj jedan automobilski brend

TOKIO - Japanski proizvođač automobila Tojota prodao je rekordnih 10,23 miliona automobila prošle godine, zahvaljujući čemu je pretekao Dženeral motors (GM) i Folksvagen(VW), i treću godinu zaredom zadržao poziciju najvećeg svjetskog proizvođača automobila.

U 2014. godini, prodaja japanske kompanije je prvi put premašila cifru od 10 miliona vozila poslije 9,98 miliona prodatih vozila 2013. godine. Sa druge strane, prodaja američkog Dženeral motorsa (GM) uvećana je 2,1 odsto na rekordnih 9,92 miliona vozila, uz snažnu prodaju u Sjevernoj Americi i Kini, dok je prodaja njemačkog Folksvagena porasla na rekordnih 10,14 miliona vozila, prenosi agencija Frans pres.

Za ovu godinu, Tojota, međutim, prognozira pad prodaje na 10,15 miliona vozila, usjled manje tražnje na domaćem tržištu.

Iz tog razloga, Tojota bi ove godine mogla zaostati za Folksvagenom, budući da njemačka kompanija dobija zamajac na tržištima u razvoju, zbog čega bi, prvi put u svojoj istoriji, mogla zauzeti vodeću poziciju u globalnoj prodaji automobila.

GM je preko sedam decenija bio najprodavaniji automobilski brend na svijetu, ali mu je 2008. godine tu titulu preotela Tojota.

U 2011, GM se ponovo vratio na lidersku poziciju kada je Tojotina proizvodnja bila pogođena zemljotresom i cunamijem u sjeveroistočnom dijelu Japana.

Povratak Tojote na tron uslijedio je 2012. godine, i tu se japanski proizvođač zadržao i prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije