Novosti

Viši nivo uživanja u vožnji hibrida

Viši nivo uživanja u vožnji hibrida
Viši nivo uživanja u vožnji hibrida

NJUJORK - Tačno 20 godina poslije lansiranja legendarne prve generacije modela RAV 4, koji je definitivno utemeljio C-SUV segment, i 15 godina poslije predstavljanja prijusa, japanski gigant "Tojota" je na Salonu automobila u Njujorku opet napravio korak napred, u budućnost.

Potpuno novi RAV 4 hibrid, s pogonom na sva četiri točka (AWD), predstavlja novi nivo "Tojotinog" prepoznatljivog uživanja u vožnji hibrida. Kombinovanjem 2,5-litarskog benzinskog motora sa elektromotorom smještenim na zadnjoj osovini, ovaj novi model konačno uvodi hibridnu tehnologiju u RAV 4 asortiman.

Električni pogon na sva četiri točka nudi još veću sigurnost i stabilnost tokom vožnje na klizavim i mokrim podlogama i omogućava vuču prikolice mase do 1.650 kilograma. Jednostavna i sigurna vuča moguća je zahvaljujući naprednom sistemu kontrole zanošenja prikolice (TSC - Trailer Sway Control system), pišu Večernje novosti.

Premijerno predstavljanje hibridne verzije takođe se poklapa s predstavljanjem novog modela RAV 4, koji donosi osveženja u vidu spoljašnjeg dizajna, značajne dorade u kabini, kao i nove tehnologije i više bezbednosne opreme.

U kabini, osjećaj boravka tokom putovanja doveden je na potpuno nov nivo zahvaljujući korišćenju novih materijala, mekših na dodir, boljoj zvučnoj izolaciji, novoj instrument-tabli i bogatijem multimedijalnom sistemu koji sada stiže sa TFT ekranom u boji.

Nivo tehnološke opremljenosti dodatno je proširen uvođenjem novog sistema, panoramskog prikaza od 360 stepeni oko automobila (360 Panoramic View Monitor). Prepreke koje bi se inače nalazile u "mrtvom uglu" i tako predstavljale bezbjednosni rizik, sada su jasno detektovane zahvaljujući konvencionalnim kamerama smještenim na prednjem i zadnjem dijelu vozila, koje nude prikaz od 360 stepeni oko automobila u stvarnom vremenu.

Pogonski sistem se sastoji od 2,5-litarskog četvorocilindarskog "benzinca", dva elektromotora i pogonskih baterija.

Snaga benzinske jedinice prenosi se na prednje točkove, uz podršku električnog motora smještenog iza prednje osovine, dok drugi elektromotor pokreće zadnje točkove i obezbjeđujući pogon 4x4 kada se za tim ukaže potreba.

Za prenos snage je upotrijebljen mjenjač sa kontinualno-promjenjivim sistemom prenosa (CVT).

Podaci o potrošnji, kao i o cijeni, još nisu zvanično saopšteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije