Mogućnosti

Aston Martin Q će do kraja godine lansirati limuzinsku lagondu

Aston Martin Q će do kraja godine lansirati limuzinsku lagondu
Aston Martin Q će do kraja godine lansirati limuzinsku lagondu

Prije otprilike mjeseca dana predstavnik Aston Martina je potvrdio kako ovaj britanski proizvođač, odnosno njegovo Q odjeljenje radi na tzv. flagship modelu koji će biti proizveden u ograničenoj seriji, no nije konkretizirao o kakvom je automobilu riječ.

 Pretpostavlja se kako se radi o limuzini koja bi trebala nositi naziv lagonda, prenosi Autonet.

Naime, astonovo Q odjeljenje je specijalizovano za posebna, vanserijska vozila te personalizaciju, a ovaj bi konkretno automobil trebao biti proizveden u seriji manjoj od stotinu primjeraka. Dakle, iako bi se time na tržište vratilo ime lagonda to ne bi bila prava revitalizacija ovog branda o kojoj su se u posljednjih par godina često mogle čuti različite glasine.

Što se samog automobila tiče vjeruje se kako će se temeljiti na produženoj verziji astonove aluminijske VH platforme modela rapid S, a za pokretanje bi trebao biti zadužen 5,9-litreni V12 snage oko 600 KS. Motor će biti uparen sa unaprijeđenom verzijom 8-stepenog automatskog mjenjača koji će uskoro biti ponuđen i spomenutom rapidu te vankišu.

Što se dizajna noviteta tiče on bi trebao biti direktno inspirisan onim lagondinih modela iz 70-ih godina prošlog vijeka, čemu svjedoče i fotografije automobila za kojega se vjeruje kako je testni prototip nove lagonde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije