Mogućnosti

Audi, BMW i Mercedes će dijeliti tehnologiju

Audi, BMW i Mercedes će dijeliti tehnologiju
Audi, BMW i Mercedes će dijeliti tehnologiju

Njemački automobilski giganti uspjeli su se dogovoriti oko zajedničkog razvoja platforme za dijeljenje podataka između automobila u realnom vremenu.

Audi, BMW i Mercedes su zajedničkim ulaganjima osnovali kompaniju Here, a sada su se dogovorili da će koristiti iste sisteme u automobilima koji će registrovati sve "zanimljive" podatke o vozilima i njihovoj okolini. U praksi to znači da će u budućnosti svi automobili njemačkih premium proizvođača biti umreženi i moći će međusobno razmjenjivati podatke.

Ako na primjer Audi na cesti registruje neku anomaliju u okolini isti podatak će moći "vidjeti" BMW i Mercedes. To je prvi značajan korak ka razvoju i implementaciji sistema autonomne vožnje.

Ovim sporazumom Audi, BMW i Mercedes su se prvi put u istoriji dogovorili o dijeljenju podataka, što je svojevrsni presedan u autoindustriji.

Očekuje se da će istoj interesnoj grupi u budućnosti pristupiti i drugi proizvođači, a sve s ciljem da što prije automobili na putu počnu međusobno da komuniciraju. Time bi se značajno poboljšala bezbjednost u saobraćaju, tvrde u kompaniji Here, nekada dijelu Nokije.

(Index.hr)
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije