Mogućnosti

BMW X4, manja i lakša alternativa X6

BMW X4, manja i lakša alternativa X6
BMW X4, manja i lakša alternativa X6

Napraviti mješanac kupea i SUV-a BMW se prvi sjetio i još 2008. na platformi SUV-a X5 ponudio model X6.

Robustan i atraktivan model X6 odlično se prodaje, ali ima svoje mane - jednostavno je pretežak, piše Večernji list.

Uvjerili smo se u to prije nekoliko godina na BMW-ovom zimskom treningu. Kada na snijegu i ledu jače prokliže masa od njegovih 2.300 kg, gotovo ju je nemoguće bilo kakvim manevrom vratiti na pravu putanju.

Sada su Bavarci, u vrijeme kada su sve oči bile uprte prema novitetima sa Salona automobila u Ženevi, objavili prve fotografije novog modela. X4 je umanjena verzija X6-ice, čije su linije bile inspiracija dizajnerima BMW-a, a čiji je šef spoljašnjeg dizajna Domagoj Đukec.

Ipak, novi X4 s kupeovskom linijom krova djeluje još više sportski. Prednji kraj je vrlo sličan Seriji 3 i modelu X3, na čijoj je platformi X4 i nastao.

S modelom X3 dijeli i motore, prenos i pogon. I interijer je gotovo identičan, a jedina bitna razlika je što je kod X4 zadnje sjedoište koncipirano za dvoje putnika (ali mogu se prevesti i troje). Zadnje sjedište se može preklopiti u omjeru 40:20:40.

BMW X4 je od modela X3 14 mm duži i 36 mm niži, a u njemu će se sjediti 20 mm niže, što će, naravno, pogodovati sportskom utisku i performansama.

Kupci mogu birati između 3 benzinska i 3 dizelska motora iz BMW EfficientDynamics porodice, u rasponu snage od 184 do 313 konjskih snaga. Svi motori zadovoljavaju EU6 standard izduvnih plinova. Valja istaći novu generaciju 2-litrenog dizelskog motora u BMW­u X4 xDrive20d.

Njegova prosječna potrošnja je između 5,0 i 5,4 l/100 km uz emisiju CO2 između 131 i 141 g/km, a uz 8-stepeni Steptronic automatski mjenjač novi X4 postavlja i nove standarde u potrošnji goriva i emisiji CO2. Moderan četverocilindrični motor razvija 190 konja i najveći okretni moment od 400 Nm.

BMW EfficientDynamics tehnološki paket smanjuje potrošnju goriva i emisiju CO2. Uključuje auto start/stop funkciju, kao i funkciju krstarenja (uz automatski mjenjač s 8 brzina) i regeneraciju energije kočenja.

Opcijski se nude prednja svjetla i prednje maglenke u LED tehnologiji. Od naprednih sistema izdvajamo head­up display u boji, driving assistant plus koji uključuje upozorenje o prelasku u drugu traku, aktivni tempomat...

Na tržište novi BMW X4 dolazi tokom jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije