Mogućnosti

Citroen predstavio svoju viziju budućnosti automobila

Citroen predstavio svoju viziju budućnosti automobila
Citroen predstavio svoju viziju budućnosti automobila

Citroen je pred ovogodišnji pariški auto salon i tamošnju premijeru odradio tzv. online prezentaciju modela Divine DS.

Riječ je o konceptnom automobilu, konkretnije sportski nastrojenom hečbeku sa četvero vrata čija je zadaća "najaviti viziju budućnosti DS linije", čija će ponuda u Evropi uskoro biti proširena na šest modela, prenosi Autonet.

DS Divine je dugačak 4,21, širok 1,98 te visok 1,35 m, što se samog dizajna tiče vrijedi izdvojiti istaknutu masku motora te agresivnija prednja i zadnja LED svjetla, a posebno je zanimljivo rješenje izostanak zadnjeg stakla kojega zamjenjuje kamera čija se slika reprodukuje na ekran ispred vozača. Tu su i 20-colni naplaci jedinstvenog dizajna.

Futuristička unutrašnjost je dizajnirana i osmišljena u saradnji s dizajnerima iz Swarovskog, a u nju se mogu smjestiti četiri osobe na četiri odvojena sjedišta. Nadalje, unutrašnjost se može pohvaliti presvlakama od kože i svile, a tu su i mnogi ukrasi od ugljeničnih vlakana, kao i HD Touch Drive interfejs s velikim 10,4-inčnim višefunkcijskim ekranom osjetljivim na dodir

Ovaj automobil pokreće 1,6-litreni THP benzinski turbo motor snage 199 kW, odnosno 270 KS pri 6000 o/min te najvećeg okretnog momenta od 330 Nm koji je dostupan između 1900 i 5500 o/min. Recimo i kako se radi o Euro 6 motoru s prosječnom emisijom ugljičnog dioksida od 145 g/km.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije