Mogućnosti

Evropska verzija konceptnog Exalta u Parizu

Evropska verzija  konceptnog Exalta u Parizu
Evropska verzija konceptnog Exalta u Parizu

Francuski je proizvođač potvrdio kako će na predstojećem i njemu domaćem pariškom auto salonu predstaviti evropsku verziju konceptnog modela Exalt koja će se ponešto razlikovati od one originalne koja je u aprilu imala svjetsku premijeru u Pekingu na tamošnjem Motor Showu.

Većina vanjštine će biti pokrivena golim čelikom u različitim nijansama sive boje s tzv. Shark skin (eng. - koža ajkule) zadnjim krajem. Unutrašnjost će biti dobrim dijelom izrađena od tzv. novinskog drveta, a riječ je o materijalu izrađenom od novina. Takođe, riječ je o daljnjoj evoluciji ovog posebnog materijala koji je prvi put upotrijebljen u konceptnom modelu Onyx, a koji je dakle u potpunosti izrađen od recikliranog novinskog papira, prenosi Autonet.

Peugeot Exalt je dugačak 4,7 m i visok svega 1,31 m. Nadalje, ovaj automobil teži 1700 kg, a ispod podnice prtljažnika se krije prostor za spremanje jedinstvenog električnog skutera pod nazivom HYbrid-kick.

Za pokretanje je zadužen hibridni pogonski sklop kojega čine benzinski 1,6-litreni 4-cilindrični THP (iz modela RCZ R) snage 201 kW, odnosno 273 KS te najvećeg okretnog momenta od 300 Nm te električnog motora smještenog na zadnjoj osovini snage 50 kW (68 KS). Kombinovana snaga ovog pogonskog sklopa iznosi 253 kW, odnosno 344 KS, a ista se na točkove pronosi putem 6-stepenog automatskog mjenjača.

Ovaj sistem, pod nazivom HYbrid 4, uključuje sistem regenerativnog kočenja te vozaču nudi mogućnost izbora nekoliko načina rada pogonskog sklopa (samo struja, samo benzin, kombinacija).

Za sada nije poznato ima li Exalt pored konceptne i kakvu "produkcijsku" ulogu, no drugo pojavljivanje na velikom svjetskom auto salonu, u ovaj put prilagođenoj evro izvedbi, bi dalo naslutiti kako nam Peugeot s njim želi nešto reći i to ne samo kada je riječ o generalnom dizajnu svojih budućih modela već bi Exalt mogao biti direktna najava nekog noviteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije