Mogućnosti

Glickenhaus SCG003S napada rekord Nirburgringa

Glickenhaus SCG003S napada rekord Nirburgringa
Glickenhaus SCG003S napada rekord Nirburgringa

Američki proizvođač supersportskih i trkaćih automobila, Scuderia Cameron Glickenhaus, najavio je svoj prvi serijski model, koji će debitovati na Salonu automobila u Ženevi.

SCG003S za zadatak ima da postane najbrži serijski automobil na Nirbrugringu, sa ciljanim vremenom od 6 minuta, 30 sekundi, što je gotovo pola minuta brže od aktuelnog rekorda u ovoj kategoriji.

Za razliku od većine superautomobila na tržištu, SCG003 je razvijen od trkaćeg SCG003C. Ipak, serijska verzija će biti lakša i snažnija jer pravilnik ograničava performanse trkača. Ranije je proizvođač najavljivao 750 ks, dok sada tvrdi da je riječ o preko 800 konja izi 4,4-litarskog V8. Maksimalni obrtni moment iznosi 850 Nm pri 5.900 o/min, a snaga se na točkove kanališe preko sedmostepene transmisije sa hidraulički kontrolisanim kvačilom sa dvije lamele.

Glickenhaus takođe kaže da je ovdje riječ o najbržem automobilu u krivinama, sposobnom da generiše 2G zahvaljujući izuzetno visokom vertikalnom aerodinamičkom pritisku za jedan serijski automobil, što je direktno izvedeno iz trkaćeg primjerka. Izraženo u brojkama, radi se o više od 700 kilograma. Još jedna prednost SCG003S, po proizvođaču, je modularna konstrukcija, koja obezbjeđuje brže i jeftinije popravke u odnosu na ostale superautomobile. Finalna serijska verzija automobila će počivati na točkovima od 20 cola naprijed i 21 cola nazad, sa masivnim 380/360 mm i šestoklipnim, odnosno četvoroklipnim karbon-keramičkim Brembo kočnicama.

U Ženevi, dijeliće štand sa jedinstvnim SCG003CS (Competizione Stradale), unikatnim primerkom napravljenim za vlasnika i proizvođača, Džima Glikenhausa. Opisan je kao trkaći automobil legalan za svakodnevni saobraćaj.

SCG003S će biti ručno proizvođen u Italiji od strane Manifattura Automobili Torino, a proizvodnja startuje ovog ljeta.

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije