Mogućnosti

Honda predstavila sistem za detekciju pješaka

Honda predstavila sistem za detekciju pješaka
Honda predstavila sistem za detekciju pješaka

Honda poboljšava svoju „smart kar“ tehnologiju sa sistemom koji može detektovati pješake i vozila koja se nalaze u blizini.

Hondin Sensing sistem može automatski detektovati automobile i pješake, upozoriti vozača na potencijalnu opasnost i aktivirati kočnice kada je neophodno. Sistem daje vozaču niz upozorenja i predlaže „popravne“ radnje u različitim situacijama. Na primjer, ako vozilo krene nekom ulicom, a sistem očita opasnost od sudara, automatski će zaustaviti vozilo ili će upravljač početi da vibrira. Osim takvih znakova upozorenja, sistem može emitovati i zvučna te vizuelna upozorenja, prenosi Računalo.

Honda Sensing sistem koristi dvije tehnologije – milimeter-vejv radar unutar „maske“ automobila i monokular kameru unutar vjetrobranskog stakla, a cilj im je pratiti kretanja ljudi i automobila u okolini. Kamera može detektovati objekte koje smatra nekom vrstom prijetnje čak i do 60 metara udaljenosti od automobila. Radar i kamera mogu uočiti pješake koji hodaju pokraj ceste te upozoriti vozača kada je sudar neizbježan okretanjem upravljača u suprotnom smjeru kako bi se izbjegla nesreća. Iz Honde kažu kako je navedeni sistem prvi takve vrste.

Ovom se tehnologijom nastoji minimalizovati broj sudara i na kraju svesti taj broj na nula nesreća koje se događaju na cesti. Sistem može detektovati prometne znakove na cesti kao STOP znak, znakove sa ograničenje brzine ili znakove za jednosmjernu ulicu te po potrebi može upozoriti vozača ukoliko te znakove ne poštuje. Radar i kamera će biti instalirani u Hondine Ledžend modele koji se na tržištu u Japanu pojavljuju krajem ove godine, a nakon Japana ovi modeli bit će dostupni i u ostalim zemljama.

Ideja o mogućnosti sigurne vožnje bez opasnosti od sudara i ostalih opasnosti koje vrebaju na cesti zasigurno je privlačna, pa tako je i ova tehnologija dobrodošla. Međutim, moramo se zapitati koliko je ta tehnologija zaista razvijena i koja su njena ograničenja, a prije svega potrebno je naglasiti kako nijedna tehnologija ne može zamijeniti vozača i njegovu pažljivu i odgovornu vožnju!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije