Mogućnosti

I slavni Porše zna da mrda bokovima (VIDEO)

I slavni Porše zna da mrda bokovima (VIDEO)
Foto: Porsche | I slavni Porše zna da mrda bokovima (VIDEO)

Posljednjih godina na automobilima su mnogima zanimljiviji gedžetti od voznih karakteristika.

Veličina ekrana, sistemi asistencije, LED rasvjeta, samo su neki od dodataka koji za mnoge čine razliku pri odabiru novog automobila. Na pola puta smjestilo se i aktivno ogibljenj, dodatak koji itekako utiče na vozne osobine, ali ga promovišu na banalniji način.

I dok će Mercedes zaplesati kako bi se iskopao iz pijeska, Porše Panamera to čini iz čiste zabave kompanija iz Štutgarta je način rada aktivnog ogibljenja demntrirala kroz niz video materijala među kojima je možda najupečatljiviji onaj uz pomoć mobilnog telefona.

 

Zahvaljujući odgovarajućoj aplikaciji moguće je pokretom telefona narediti Porscheu da naginje karoseriju na sve strane. Naginjanjem telefona aktivira se električno pogonjena pumpa na odgovarajućem točku i aktivira regulisanjem hidrauličkog prstiska u amortizeru.

 

Sistem je navodno toliko snažan da eliminiše neželjene pokrete a posebno su ljuljanje i posrtanje. Amortizeri mogu da mijenjaju svoje karakteristike do 13 puta u jednoj sekundi, a upravljani su akcelerometrima koji nadziru sva kretanja vozila.

Ono što će rastužiti mnoge je da sistem upravljanja ogibljenjem putem mobilnog telefona nije dostupan na serijskom modelu, već je vezan isključivo uz Poršeovo vozilo za demonstraciju, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije