Mogućnosti

Namijenjena mladim mamama

Namijenjena mladim mamama
Namijenjena mladim mamama

BEOGRAD - Nova meriva, unaprijeđena, efikasnija, atraktivnija i funkcionalnija nego ikad prije, premijerno je prikazana domaćoj publici na Sajmu automobila u Beogradu.

Pored jedinstvene fleksibilnosti, "Opelov" mali monokeb se sada izdvaja obnovljenim, jednostavnijim dizajnom sa nizom najnovijih tehnologija koje dodatno unapređuju njegovu udobnost i efikasnost, piše Automagazin.rs.

Predstavljena je kompletna linija motora sa Euro 6 sertifikatom, uključujući i novu generaciju modela 1.6 CDTI, koja je najtiša i najefikasnija u klasi; jedna od verzija ovog modela imaće potrošnju od svega 3,8 litara na 100 kilometara.

Pored toga, prvi put u benzinskoj ili dizel izvedbi monokeb vozila, emisije štetnih gasova biće ispod 100g - tačnije, svega 99g CO2/km.

Novi prenosni mehanizmi omogućavaju finije i preciznije upravljanje mjenjačem, dok nova generacija Opel IntelliLink info-zabavnog sistema, unaprijeđene brzine i funkcionalnosti, savršeno integriše funkcionalnost pametnog telefona u kokpit vozila.

Prva generacija opel merive predstavljena je 2003. i prodata u više od 1.060.000 primjeraka. Nasljednik, meriva B, promovisana je 2010, a posljednja osvježena verzija je domaćoj publici premijerno predstavljena na ovogodišnjem sajmu automobila u Beogradu.

Pored jedinstvene fleksibilnosti, "Opelov" mali monokeb se sada izdvaja obnovljenim, jednostavnijim dizajnom sa nizom najnovijih tehnologija koje dodatno unapređuju udobnost i efikasnost. Mali monovolumen sa dužinom od 4,3 metra, širinom od gotovo dva metra i visinom od 1,615 m i nije tako mali. U merivu se mogu smjestiti vozač i četiri putnika. Međutim, ono što merivu izdvaja kao svojevrsnog "majstora fleksibilnosti" jesu četiri bitne "Flex" inovacije.

1. FlexSpace - potpuno drugačiji ergonomski koncept postavke enterijera sa mogućnošću podešavanja zadnjih sjedišta u skladu sa potrebama, uz povećan prostor za ramena i noge putnika. Pri tome, prtljažni prostor koji može da varira od 400 do 1.500 litara je i dalje upotrebljiv.

2. FlexDoor vrata koja se otvaraju široko, pod uglom od 84 stepena i to na specifičan način, tako da su zadnja fiksirana na C stub, što omogućava lakši ulazak i izlazak iz vozila.

3. FlexRail - centralna konzola između prednjih sjedišta koja se nalazi na "šini" i po potrebi pomjera.

4. FlexFix - potpuno integrisani nosač za bicikle na zadnjem dijelu vozila, koji je uvijek u automobilu i koji se u svakom trenutku može lako izvući, poput fioke.

Novitet u novoj merivi je i informaciono-zabavni sistem u vozilu - IntelliLink, a potrazumijeva sitntezu informaciono-navigacionog sistema sa "pametnim" telefonom, uz mogućnost sinhronizacije i audio sadržaja. Velik, 7-inčni monitor u boji, visoke rezolucije, nudi novi interfejs sa IntelliLink grafičkim detaljima koji olakšavaju čitanje sistema, kao i brži i finiji rad.

Spoljašnji izgled nove merive podrazumijeva "podmlađivanje" u skladu sa aktuelnim trendovima. Tako je prednji dio sada mnogo sličniji insigniji, a nešto je i niži, sa mnogo više hromiranih detalja i drugačijim dizajnom svjetlosnih grupa i svjetala za maglu.

A pozadi, kada je već riječ o svjetlima, primjenjena su sva rješenja savremene LED tehnologije. S boka posmatrano, prepoznatljiva talasasta granična linija metala i staklenih površina Merive je zadržana, ali dodatno "obogaćena" elegatnim hromiranim detaljem.

Kao pogonska gorivo za merivu predviđeni su benzin, dizel i tečni naftni gas (TNG). Motori od 1,4 litra sa turbo-punjačem od 120 i 140 KS su od ranije poznati. Međutim, tu je i potpuno novi dizel agregat od 1,6 litara. poznat i kao "dizel koji šapuće", a pri tome ima 136 konjskih snaga i 320 Nm obrtnog momenta, te potrošnju od 4,4 litra na 100 kilometara, uz emisiju CO2 od svega 116 g/km.

Pored ovih impresivnih podataka, inženjeri "Opela" su otišli i korak dalje.Tako je meriva postala prvo monovolumensko vozilo sa CDTI motorom, tj. agregatom koji koristi dizel gorivo i to samo 3,8 litra na 100 kilometara, a da ima emisiju ugljen-dioksida ispod 100 grama po kilometru - svega 99 g/km. Svi ovi motori dolaze sa ecoFlex sistemom uštede goriva koji podrazumijeva i Start/Stop funkciju, a istovremeno i svi ispunjavaju Euro 6 standarde.

Namijenjena je prije svega mladim porodicama i mladim mamama, ali i svima onima koji imaju potrebu za dobrom ergonomijom, komforom i fleksibilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije