Mogućnosti

Savjeti za preživljavanje ako se nađete u autu koje tone

Savjeti za preživljavanje ako se nađete u autu koje tone
Foto: Ilustracija | Savjeti za preživljavanje ako se nađete u autu koje tone

Svaka saobraćajna nesreća je zastrašujuća, ali nesreća u kojoj vozilo završi u vodi, a vi zarobljeni unutra, dodatno je rizična.

Takve nesreće posebno su rizične zbog opasnosti od utapanja. Međutim, većina smrtnih slučajeva su posljedica panike, izostanak pribranosti i koncentracije, i nerazumijevanje šta se s autom događa u vodi.

Usvajanjem pravila za preživljavanje, djelovati odlučno kada automobil završi u vodi, brza reakcija, povećava mogućnost preživljavanja, čak i ako je automobil potpuno potopljen.

Pripremite se za udarac ako ste u mogućnosti

Čim ste svjesni da je automobil kliznuo s ceste i došao na površinu vode, ako ste ostali pribrani zauzmite pripremni položaj. To ćete učiniti tako da obje ruke stavite u položaj “devet i tri”.

Udarac vašeg automobila mogao bi da aktivira zračne jastuke u vozilu, stoga bilo koji drugi položaj mogao bi uzrokovati ozbiljne povrede. Ako su vam ruke u položaju “deset i dva” položaj ruku mogao bi se naći na putu zračnog jastuka, čime bi one udarile u lice i povećale rizik od povreda. 

Zapamtite, zračni jastuk duva se brzo, u roku od 0,04 sekunde nakon što se pokrenuo. Nakon što je ovaj dio završio, odmah se pripremite za sljedeći korak. Ostanite mirni. Panika smanjuje energiju, koristi se dragocjeni vazduh i uzrokuje da u kratkom roku nestane.

Ponavljajte mantru o tome šta da učinite kako biste što prije dosegli površinu vode, i ostanite usredotočeni na situaciju.

Otkopčajte pojas

To mora biti prva stvar na koju pomislite, a nakon toga djeca i otvaranje prozora. Otkopčajte djecu (prvo najstarije koji tada mogu pomoći drugima). Zaboravite poziv telefonom, nažalost vaš automobil neće čekati poziv i mnogi su izgubili život pokušavajući da upute poziv.

Budite zauzeti izlaskom iz automobila. Postoji mnogo teorija o tome kako osoba treba ostati vezana. U prilog teoriji idu razmišljanja kako prilikom ulaska vode osoba neće izgubiti orjentaciju, i neće se udaljiti od prozora ili vrata. 

Ako trebate da odgurnete vrata, pojas bi mogao da bude dodatna poluga. Može poslužiti kao orjentacija ako se automobil okrene naglavačke. Ali sigurnosni pojas može otežati situaciju prilikom što bržeg izlaska iz automobila. Stručnjaci stoga savjetuju da je puno bolje biti pokretan otpočetka jer ponekad zbog težine motora prednji dio automobila tone brže, a okretnost može pomoći pri izlasku kroz zadnji dio automobila.

Pokušajte otvoriti prozor

Odmah nakon ulaska u vodu. U ovoj fazi ostavite vrata na miru i koncentrišite se na prozor. Elektronika u automobilu trebalo bi da bude u funkciji barem još tri minuta, ne u smislu da imate 3 minuta, već znak da prvo pokušate na taj način otvoriti prozor.

Većina ne razmišlja o prozoru kao mogućnosti izlaska iz automobila, kako zbog uobičajenog izlaska kroz vrata, panike, ali i raznih poluinformacija koje su do sada čuli u vezi sa vratima ili prozorima. Postoji nekoliko razloga po profesoru Žisleru, zašto se ne bi trebali fokusirati na vrata. Odmah nakon udara, imate samo nekoliko sekundi u kojima možete otvoriti vrata dok su još uvijek iznad nivoa površine vode. Jednom kada voda prekrije vrata, ljudski je nemoguće otvoriti vrata zbog pritiska koji će se morati izjednačiti prije nego što otvorite vrata.

To znači da će se kabina morati ispuniti vodom, a to nije situacija u kojoj se želite naći. Otvaranjem vrata ubrzaćete potonuće automobila, olakšati, ali i skratiti vrijeme izlaska iz automobila. Profesor Gajsbreht zaključio je da automobili plutaju između 30 sekundi i 2 minute, i to je period u kojem trebate da pokušate izaći iz automobila i izvući što više ljudi, dok bi otvaranje vrata moglo biti kobno za one na zadnjem sjedištu.

Kako bilo, automobil će najvjerovatnije prema dnu krenuti prednjim dijelom, stoga ipak pokušajte brzom reakcijom i otvaranjem zadnjih vrata pronaći mogućnost što skorijeg izlaska. Ako niste u mogućnosti da otvorite prozor, ili je on otvoren samo na pola, moraćete ga razbiti. Koristite neki objekat ili nogom razbijte prozor. Možda će vam se ova reakcija učiniti kao pogrešna, ali što je ranije otvoren, prije ćete biti u mogućnosti da pobjegnete kroz razbijen prozor.

Ako nemate alate ili teške predmete da razbijete prozor, koristite svoje noge. Ako imate visoke pete, biće najbolje da udarite u središte prozora. Vjetrobransko staklo nemojte ni pokušavati razbiti, ono je napravljeno kao sigurnosno i neraskidivo. Pa čak i ako ste uspjeli, ljepljivost sigurnosnog stakla otežaće razbijanje i doći će do gubitka vremena. Bočni i zadnji prozori su najbolja mogućnost za bijeg. Ako imate težak predmet, cilj je sredina prozora. Kamen, čekić, kišobran, šrafciger, laptop, telefon, itd, može poslužiti kao prikladno sredstvo za razbijanje stakla. Čak i ključevi ako ste dovoljno jaki.

Ukoliko ste uspjeli razbiti prozor, duboko udahnite i plivajte kroz razbijeni prozor. Voda će velikom brzinom početi ulaziti u automobil, a spremni na to koristite svu snagu kako bi počeli plivati prema površini. Istraživanja su pokazala kako je bolje krenuti odmah nego čekati da se automobil napuni vodom. Takođe, djeca bi trebal da budu na prvom mjestu. Gurnite ih prema površini kako najbolje možete. Ako oni ne mogu plivati, pogledajte možete li im dati nešto što pluta kako će se držati uz to. Odrasla osoba trebala bi ići s njima ako ne postoji ništa plutajuće što bi im moglo pomoći na putu do površine. Ako je dijete u automobilu, pokušajte im reći da dišu normalno sve dok voda ne dođe do njihovih prsa.

Izjednačenje pritiska

Dramatično stanje u kojem je automobil ispunjen vodom i pritisak se izjednačio. Trenutak u kojem se morate kretati brzo kako bi osigurali opstanak. Potrebno je otprilike minut do dva kako bi se automobil ispunio vodom.

Dok još ima vazduha u automobilu, dišite polako i duboko te se koncentrišite na pokrete koji slijede nakon ispunjenja vodom. Dišite usporeno i kada je voda u nivou prsa, duboko udahnite i zadržite nos.

Pokušajte ostati smireni, ne otvarajte usta kako voda ne bi ulazila. Isplivajte kroz razbijeni prozor. 

Do površine što je brže moguće

Odgurnite se od automobila i krenite prema površini. Ako izgubite orjentaciju, krenite prema svjetlu ili pratite mjehuriće. Budite svjesni okoline, pripazite na kamenje, betonske stubove mostova, ili čak brodove.

Ako je površina prekrivena ledom, logično izaberite rupu od udara automobila. Potražite ljekarsku pomoć što prije. Adrenalin u krvotoku nakon spašavanja može smanjiti mogućnost pronalaska bilo kakve povrede koje ste možda zadobili u nesreći. Prolaznici mogu pozvati pomoć i pružiti vam toplinu, udobnost i prevoz do najbliže bolnice.

Hipotermija može biti realna mogućnost, ali zavisi od temperature vode.

Za kraj, pogledajte ovaj video koji će vam prikazati još jednom cijeli postupak spašavanja iz auta koji tone, kako bi ga što lakše zapamtili, jer vam može spasiti život ukoliko se, ne daj Bože, ikada nađete u takvoj situaciji.

(Bljesak.info)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije