Mogućnosti

Sljedeća generacija Mazde MX-5 biće još lakša

Sljedeća generacija Mazde MX-5 biće još lakša
Sljedeća generacija Mazde MX-5 biće još lakša

Četvrta generacija Mazde MX-5 tek je godinu dana na tržištu, ali to nikako ne znači da u Hirošimi ne razmišljaju o nasljedniku.

Voditelj projekta MX-5 Nobuhiro Jamamoto izjavio je kako je malo vjerovatno da sljedeća generacija bude manja, ali trebala bi biti lakša jer će materijali za takvu vrstu konstrukcije postati novčano pristupačniji.

"Veličina je dobra", kaže Jamamoto, "ali u budućnosti će lagani materijali postati sve važniji i koristićemo ih na ovom automobilu. Danas su karbonska vlakna vrlo skupa, ali razvijamo jeftiniji karbon, pa će MX-5 u budućnosti svakako biti lakši."

Smanjenje težine za sobom povlači dodatne posljedice. Lakši automobil treba manji motor. Već je s ovom generacijom Mazda krenula u tom smjeru ugradnjom baznog 1,5-litrenog benzinca.

"Koncept je jednostavan. Kako se smanjuje težina, smanjuje se i motor, pa gume... To je lagani sportski automobil", objašnjava Jamamoto.

Upravo u formuli laganog sportskog automobila krije se tajna uspjeha MX-5, uvjerljivo najprodavanijeg roadstera na svijetu, a lijepo je vidjeti kako Mazda ne samo da ne odustaje od te koncepcije, već ju i dalje unaprjeđuje i razvija. Kako će na kraju to završiti saznaćemo tek početkom sljedeće decenije, jer nova generacija MX-5 stiže najranije 2021.

(Autozona.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije