Mogućnosti

Teslini patenti za baterije koje teže gore

Teslini patenti za baterije koje teže gore
Foto: Ilustracija | Teslini patenti za baterije koje teže gore

Požari električnih automobila, koje je teško ugasiti, često se pojavljuju kao jedan od razloga protiv kupovine vozila na baterijski pogon.

Iako slučajevi nisu česti, do sada su izazivali mnogo medijske pažnje, pa proizvođači traže načine kako u slučaju oštećenja baterijskog seta minimalizovati nastalu štetu.

U Tesli, jednom od vodećih proizvođača električnih automobila i pripadajućih baterija, nedavno su osmislili dvije tehnologije koje bi trebalo da uspore gorenje baterijskih članaka.

Prvi patent prikazuje sistem kućišta za baterije u Teslinim automobilima koji bi između pojedinih baterijskih ćelija imao "slabe tačke".

Na tim mjestima bi, u slučaju da se jedna baterijska ćelija iz bilo kojeg razloga zapali, kućište bilo probijeno, te bi brzo ispustilo gasove generisane sagoprijevanjem litijum-jonskog članka.

Samim tim smanjio bi se pritisak na susjedne ćelije i umanjila vjerovatnoća lančane reakcije.

Drugi patent opisuje način ubrizgavanja tečnosti koja bi imala zadatak da reguliše temperaturu baterijskog seta u slučaju požara. Kada bi kroz ranije spomenuti mehanizam gasovi iz baterijskog kućišta izašli, u prostor između pojedinih članaka baterija bila bi ubačena tečnost kojom bi se smanjila temperatura zapaljenog baterijskog seta, stoji u opisu patenta.

(Bug.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije