Mogućnosti

Ulične svjetiljke kao punjači električnih automobila

Ulične svjetiljke kao punjači električnih automobila
Ulične svjetiljke kao punjači električnih automobila

BMW je razvio sistem "Light and Charge" koji se sastoji od specijalno dizajniranih stubova ulične rasvjete sa integrisanim punjačima baterija električnih vozila.

Osim napretka u tehnologiji izrade baterije, kako bi električni automobili imali veću autonomiju u vožnji, za masovniju upotrebu ove vrste vozila biće potrebno razviti i razgranatu infrastrukturu punjača.

BMW je došao na ideju da objedini sistem ulične rasvjete i stanica za punjenje. Kompanija je napravila prototip ulične svjetiljke koja bi za osvjetljavanje ulice koristila LED tehnologiju, dok bi se u podnožju stuba nalazio modul za dopunu baterije elektromobila, piše B92.

Kompanija će svoju ideju testirati u okviru pilot programa u Minhenu gdje će 2015. postaviti prve kombinovane ulične svetiljke sa punjačima. U BMW kažu da će njihove svjetiljke biti uklopljene u postojeću infrastructuru ulične rasvjete u tom njemačkom gradu.

Punjače će moći da koriste sva električna vozila, nezavisno od toga ko ih je proizveo, objašnjavaju u BMW. Predviđeno je da se naplata dopune automobilske baterije obavlja putem smartfon aplikacije.

Njemački proizvođač objašnjava pored razvoja infrastrukture punjača, radi i na softveru i aplikacijama koje će pomoći vozačima električnih automobila da nađu slobodna parking mjesta i lokacije postojećih punjača.

U cilju proširenja mreže punjača, BMW je nedavno razgovarao i sa Tesla Motorsom o mogućoj saradnji u ovoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije