Moto sport

Doktor slavio, Markez pao

Doktor slavio, Markez pao
Doktor slavio, Markez pao

Valentino Rosi, devetostruki svjetski šampion, trijumfovao je na trećoj trci sezone kraljevske klase Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Argentine.

Vozač Jamahe je na stazi "Termas de Rio Ondo" došao do druge pobjede u ovogodišnjem šampionatu, a 110. u karijeri, poslije velike borbe sa Markom Markezom na Repsol Hondi, koja je odlučena u samom finišu. Slavni Italijan je startovao sa osme pozicije, a ključnom se ispostavila odluka da krene sa veoma tvrdom zadnjom gumom, dok se Markez odlučio za tvrdu. Od sredine trke, kada su gume svjetskog šampiona počele da se troše, Rosi je nadoknađivao sekundu po krugu. Dostigao ga je dva kruga prije kraja i prestigao, a Španac je krenuo da mu uzvrati, Doktor ga je zatvorio, a Španac je udario pravo u njega i izletio sa staze. Italijan je u tom trenutku išao idealnom putanjom, nije mogao da zna kakav napad Markez sprema, ali branilac titule nije mogao istim putem, pa je kontakt bio neizbježan. Na sreću, Markez je prošao bez povreda, a direkcija trke je u prvom trenutku pokrenula istragu tog incidenta, ali je ustanovljeno da je to bio trkački incident.

"Žao mi je zbog svega što se dogodilo sa Markom. Osjetio sam da me je dodirnuo tačno na skretanju i onda još jednom. Žao mi je što je pao. Nadam se da je dobro, ali bila je ovo sjajna trka i veoma sam srećan. Morao sam da vozim jako. Znao sam da se Mark odlučio za tvrde gume i pokušavao sam da ostanem koncentrisan 100 odsto do kraja. Motor je bio sjajan. Zabilježio sam već dvije pobjede i mislim da možemo da se borimo za titulu do kraja", rekao je Rosi, koji se na podijum popeo u dresu Dijega Maradone, argentinske fudbalske legende.

Drugo mjesto u Argentini zauzeo je Andrea Doviciozo na Dukatiju, a velika borba se vodila za treću poziciju. Kal Kračlou je u foto-finišu uspio da nadmaši Andrea Janonea na Dukatiju i LCR Hondi donese prvi podijum još od trke za Veliku nagradu Sjedinjenih Država na stazi "Laguna Seka" 2013. godine. Drugi vozač Jamahe Horhe Lorenco je imao još jednu razočaravajuću trku, pošto je kao petoplasirani prošao kroz cilj, ispred Bredlija Smita na Jamahi Teh 3 i braće Espargaro, Aleša (Suzuki) i Pola (Jamaha Teh 3). Prvu desetoricu kompletirali su vozač Skot Reding (Mark VDS Honde) i Maverik Vinjales (Suzuki).

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Španije na stazi "Herez" 3. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije