Moto sport

Dominacija "srebrnih strijela"

Dominacija "srebrnih strijela"
Dominacija "srebrnih strijela"

Mercedes je dominirao u svim segmentima nedavno završene sezone Formule 1, kako u šampionatu konstruktora, tako i pojedinačno.

Luis Hamilton i Niko Rozberg su vodili neprestanu borbu tokom 21 trke, iz koje je na kraju Britanac izašao kao pobjednik.

Devetnaest država sa pet kontinenata je ugostilo "najbrži cirkus" na četiri točka. Broj vozača koji je učestvovao u sezoni je 24, od kojih je pet novajlija i petorica svjetskih šampiona, dok je prosječan broj godina na stazi bio 27 godina i četiri mjeseca.

Najduža trka trajala je dva sata, 26 minuta, 52 sekunde i 94 hiljaditih u Velikoj Britaniji u Silverstonu, a najkraća u Italiji (Monca) sa "svega" 89 minuta, 10 sekundi i 236 hiljaditih.

Devet od 19 pobjeda je zabilježeno sa pol-pozicije, dok je istu najviše puta izgubio vozač Red Bula Danijel Rikardo (6). Najviše pobjeda zabilježio je šampion Luis Hamilton (16), ispred Nike Rozberga (5) i Danijela Rikarda (3), a što se tiče timskih pobjeda takođe je dominirao Mercedes (16).

Marusija je osvojila prve poene zahvaljujući Žilu Bjankiju, koji je zauzeo deveto mjesto na Velikoj nagradi Monaka, a Dženson Baton je došao do svog 250. starta u Bahreinu i do trećeg mjesta na listi vozača sa najviše startova u istoriji Formule 1, stigavši do legendarnog Mihaela Šumahera (306) i Rubensa Barikela (322).

Kevin Magnusen (Meklaren Mercedes) je postao drugi najmlađi vozač u istoriji koji je došao do podijuma, kada je na prvoj trci sezone u Australiji zauzeo podijum sa samo 21 godinom i 162 dana, a najmlađi vozač koji je učestvovao u Formuli 1 je Danil Kvjat (Toro Roso) sa 19 godina i 322 dana.

Ukupno 1.101 set guma je promijenjen na trkama (odnosno 4.404 gume), a najčešći set koji se koristio su meke gume (463 kompleta). Valteri Botas i Fernando Alonso su na 17 od 21 trke osvojili poene, dok je Danijel Rikardo na 15 staza u nizu uspijevao istu stvar.

Šampion je samo jedan, a to je Luis Hamilton. Nasljednik Kekea Rozberga, Niko, bio je blizu sna koji je ostvario njegov otac 1982, ali će šansu ponovo tražiti u novoj sezoni koja startuje 13. marta u Australiji na stazi "Albert Park".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije