Moto sport

F1 će biti brža i glasnija

F1 će biti brža i glasnija
F1 će biti brža i glasnija

Ovako više ne može, postali smo dosadni i predvidljivi, a to je veoma opasno, moglo se čuti između redova na sastanku Strateške grupe Formule 1, koja je odlučila da se nešto mora mijenjati.

Trke Formule 1 su posljednjih godina postale poprilično dosadne i vještačke. Uvođenje novih pravila koja su ekološki prihvatljiva uzrokovalo je drastične promjene u sportu, koji teško da može da nosi nadimak najbrži cirkus na svijetu.

Istina je da već dugo na sreću nije bilo tragičnih situacija, ali usporavanje i utišavanje bolida odnijelo je i svu draž ovog sporta, koji je za mnoge postao preskup.

Osim toga, nema više one vatre na stazi, lude jurnjave i brojnih preticanja na vještinu i talenat. Utihnula je gromoglasna buka motora, od kojih se tresu prozori i uzavre krv, spektakl je nestao. Publika je odavno prestala da uživa u njima pa su tribine poluprazne. Ne uživaju više ni vozači, koji kažu da ih ovi današnji "sigurni" bolidi guše i sputavaju. Pretiče se na dugmiće, a ne na vještinu i hrabrost. Trkaju se na stazama koje su sigurne, ali su s trkačkog aspekta dosadne. F1 je oduvijek imala veliku armiju navijača širom svijeta, a ona je polako počela da se osipa. Shvatili su u menadžmentu Formule 1 da su pretjerali pa su najavili da će od 2017. uvesti set novih pravila u nadi da će ovaj sport opet vratiti tamo gđe pripada. Od 2017. bolidi F1 bi trebalo da budu mnogo brži, spominje se čak pet-šest sekundi po krugu, a iako će i dalje ostati V6 motori, zvuk će iz korijena biti izmjenjen.

Dolijevanje goriva, koje je ukinuto 2009, takođe će biti vraćeno, a i izbor pneumatika će biti proširen. Biće dopuštene i drastične promjena na aerodinamici bolida uz smanjenje mase bolida, a sve to bi trebalo da omogući da se kao nekad opet obaraju rekordi staza.

"To je ono što Formula 1 treba i to će poboljšati šou. Gorivo i slobodan izbor guma će apsolutno učiniti trkanje uzbudljivijim. Sada samo treba razmišljati o zaustavljanjima zbog guma, dok će u budućnosti biti puno više od toga", rekao je nekadašnji vozač F1 Jos Ferstapen.

Koliko daleko je "kresanje krila" F1 otišlo možda najbolje govori podatak da su rekordi sa staza u Monci i Monaku postavljeni 2004, a današnji bolidi su sporiji za čak šest sekundi. Mada se nije došlo do zvaničnog konsenzusa, Strateška grupa planira da revidira format trkačkog vikenda, s tim što je prijedlog da se uvede veći broj raspoloživih motora odbačen.

Sada navedeni prijedlozi treba da budu odobreni od strane F1 komisije, a potom potvrđeni od strane FIA u junu.

Protjerali ljepotice

Iako u Formuli 1 ima mnogo za ovaj sport važnijih stvari koje bi trebalo mijenjati, jedna tema je izazvala najveći interes, a to je ljepotice na stazi. Svjetski šampionat u izdržljivosti (WEC) je odlučio da više neće biti lijepih đevojaka koje stoje pored bolida i drže table s imenima vozača, a najava da bi se to isto moglo desiti u F1 izazvala je žestoku raspravu na internetu.

"Bolidi su ljepotice i glavne zvijezde", poručili su iz WEC-a, a navijači F1 su poručili menadžmentu "da im ne padne na pamet da i oni urade ovako nešto".

 

 

 

 

 

 

 

 

                       

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije