Moto sport

Filip Bjanki: Ne mogu više da gledam Formulu 1

Filip Bjanki: Ne mogu više da gledam Formulu 1
Filip Bjanki: Ne mogu više da gledam Formulu 1

Otac tragično preminulog vozača Formule 1 Žila Bjankja, Filip, rekao je da mu je teško da gleda trke svjetskog šampionata, koje ga podsjećaju na gubitak sina.

Ovog vikenda na rasporedu je Velika nagrada Japana, trka koja je 2014. svjedočila tragičnoj nesreći Žila Bjankija, koji se u kišnim uslovima zabio pod traktor dizalicu. U komi je bio devet mjeseci, a preminuo je u julu ove godine. Automobilistički svijet pratio je dramu porodice Bjanki, a sada je otac Filip u ekskluzivnom razgovoru za BBC otvorio dušu.

"Ovo je težak trenutak za nas. Prošlo je godinu dana od kada je Žil imao nesreću. Ova sedmica nije dobra za porodicu Bjanki. Žil nam mnogo nedostaje, kao i njegovim prijateljima i fanovima", priča otac francuskog vozača i nastavlja;

"Kako su mjeseci prolazili, a mi smo gledali Žila u istom stanju, shvatili smo da povratak nije moguć, jer su oštećenja na mozgu bila prevelika. Mislim da je Žil sa mnom, ali to je teško, jer je majku i mene telefonom nekada zvao svaki dan, a sada je prošla godina dana od kada nismo razgovarali s njim. I devet mjeseci ga nisam mogao dotaknuti, poljubiti ga, a on je bio tako dobar dječak, blizak sa svojom porodicom. To je strašno."

Filip Bjanki kaže da ne želi da priča o nesreći, niti može da pogleda snimak tragičnog događaja.

"Ne znam šta se dogodilo, jer u ovom trenutku ne želim da vidim video nesreće. Možda za mjesec, dva, šest, ne znam. Ne mogu da gledam ni fotografije."

On navodi da ne može da gleda ni trke Formule 1 od kada je zla sudbina zadesila njegovog sina.

"Možda ću moći da gledam trke za nekoliko mjeseci ili godina, ali mi je sada to teško. Sve me podsjeća na Žila", istakao je Filip Bjanki i dodao da je dirnut velikom brigom navijača, ostalih vozača i cijele zajednice Formule 1.

Dvadesetpetogodišnji Bjanki doživio je teške povrede glave kada je bolidom Marusije udario u vozilo koje je izašlo na stazu kako bi iznijelo polupani Zauber Adrijana Sutila. Francuski vozač je prebačen u bolnicu u Nici, gdje je u julu podlegao povredama, ne budeći se iz kome. Bjanki je prvi vozač koji je tragično nastradao na trci poslije trostrukog svjetskog šampiona Brazilca Airtona Sene, koji je poginuo 1994. na stazi "Imola".

Velika nagrada Japana na stazi "Suzuka" vozi se u nedjelju.

(Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije