Moto sport

Johanson: Današnjoj formuli 1 nedostaju ego manijaci

Johanson: Današnjoj formuli 1 nedostaju ego manijaci
Johanson: Današnjoj formuli 1 nedostaju ego manijaci

Bivši F1 vozač Stefan Johanson smatra da su moderni trkači previše milostivi prema svojim konkurentima, a to nisu karakteristike koje su definisale njihove prethodnike.

Šveđanin, koji je u formuli 1 proveo 11 godina nastupajući između ostalog za Tyrrell, Toleman, Ferrari, McLaren i Ligier, dijeli mišljenje mnogih vozača svoje generacije. U cijeloj priči postoji zanimljivost: kada vozač pokaže jednu od karakteristika svojih prethodnika, bilo to riječima ili djelima na stazi, on danas često postane meta kritika, piše GP1.

Vremena se možda jesu promijenila, ali Johanson je ipak usporedio prošlu eru s današnjom. Bio je svjedok "rata" između Prosta i Sene u McLarenu te Pikea i Mensela u Williamsu pa zato vjeruje da današnja borba između Hamiltona i Rozberga nije nešto što će se tako dugo pamtiti.

"Godine 2014. je sigurno bilo više mržnje koja je prikazana između Nike i Luisa. Ove godine je to bilo malo pristojnije jer su oba momka govorila da je drugi napravio 'odličan posao'. Kada ste tako blizu timskom kolegi u pogledu konkurentnosti i kada ga nikako više ne možete pobijediti, morate smisliti nešto što će uzdrmati ravnotežu. Morate pokušati potkopati njihovo povjerenje ili ih psihološki nekako izbaciti iz ravnoteže. To je Nelson Pike radio tako dobro. Bio je nemilosrdan, ne samo prema Menselu, nego i prema Seni, nazivajući ga svakakvim imenima. Nije ga bilo briga. On bi učinio sve što treba kako bi uticao na mentalitet svog konkurenta. To je funkcionisalo te se definitivno uvuklo pod njihovu kožu", istakao je on.

Johanson, koji se u karijeri popeo na 12 postolja, smatra da pobjednika krase upravo takve posebnosti.

"Ako želite biti veliki vozač, trebate ego i nemilosrdnu vožnju. Zato danas nemate epske borbe koje je formula 1 prije imala. Mensel, Sena, Prost, Pike, Lauda, Šumaher - oni su bili brutalni, svaki od njih. Ego manijaci epskih proporcija, svaki na svoj drugačiji način. Morate biti takvi da bi bili na top nivou. To danas nedostaje, ne osjećate to. Alonso mi se čini kao jedini koji je ostao iz te ere u kojoj su se koristili svačim kako bi pobijedili", zaključio je Johanson.

(NN/vecernji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije