Moto sport

Kako timovi Formule 1 varaju kako bi njihovi bolidi bili brži

Kako timovi Formule 1 varaju kako bi njihovi bolidi bili brži
Kako timovi Formule 1 varaju kako bi njihovi bolidi bili brži

Mnogo puta je veliki broj vozača bolida Formule 1 ponovio da im nikako ne odgovara previsok pritisak u gumama koje je propisao dobavljač guma (Pirelli) i FIA. Naime, za ovu godinu je znatno povećan minimalni dozvoljeni pritisak u gumama od strane Pirellija što je odobrila i FIA.

Već je nekoliko timova bilo uhvaćeno, ali ne i kažnjeno, kako su tokom trke imale prenizak pritisak u gumama, što im je donosilo prednost i njihovi bolidi su bili zbog toga brži.

U javnost su procurile informacije da su Pirelli i FIA zabilježile da su dva tima F1, jedan top team (navodno Red Bull) i jedan team iz sredine (navodno Toro Rosso), tokom nedavnih trka imali niži pritisak vazduha u gumama nego njihovi konkurenti. F1 timovi koriste se trikom kako bi postigli niži pritisak vazduha u gumama tokom trke.

Kako nekim timovima uspijeva tokom trke u gumama da održe niži pritisak vazduha od minimalno propisanog od strane Pirellija? Kako bi se postigao smanjeni pritisak u gumama bolida koji se kreće koristi se jedan tehnički trik. Korišćenjem tog trika smanjuje se pritisak u gumama za 0,13789 bara u odnosu na konkurenciju.

Tehnički trik se sastoji u tome da naplatak ima dvostruki dio u koji se tokom vožnje pritisak ispušta, a i sama FIA je potvrdila da bi takva tehnička izvedba bila ilegalna. Očito je da će Charlie Whiting na idućoj trci imati puno posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije