Moto sport

Kia predstavila novi koncept električnog vozila

Kia predstavila novi koncept električnog vozila
Foto: Ilustracija | Kia predstavila novi koncept električnog vozila

Na Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu, kompanija Kia je predstavila svoj novi koncept električnog vozila koji nosi ime Niro EV.

Naime, ovaj koncept je dizajniran da predstavi sljedeći korak na putovanju kompanije Kia ka elektrifikaciji. Dizajniran je u Južnoj Koreji i ljepši je od modela koji se proizvoidi.

Promjene se i te kako vide, a najvidljivija je svakako nedostatak maske (rešetke) hladnjaka, koja više nije potrebna, jer se u automobilu ne nalazi motor sa unutrašnjim sagorjevanjem. Nju je zamijenio interaktivni panel koji pokazuje različite natpise, kao na primjer ovaj na slikama „Hello CES“.

Tu su i novi farovi, sportski prednji branik, kao i redizajniran zadnji dio automobila sa oštrim ivicama koje omogućavaju vazduhu da lakše struji oko vozila.

Jedinstven stil ovog automobila se prenosi i na kabinu koja je izrađena u digitalnom, minimalističkom pravcu. Vozač sedi za volanom koji je opremljen brojnim senzorima koji mu omogućavaju da gestikulacijom ruku mijenja pjesmu na radiju, jačinu zvuka i da podešava klimu.

Tu je i digitalna instrument tabla, infotejment sistem i jedinstveni mjenjač, kao i Čovek-Mašina interfejs (HMI) koji vozaču omogućava da se prijavi automobilu pomoću prepoznavanja lica i glasa. Kada sistem prepozna vozača, automobil se automatski prilagođava osobi koja je za volanom.

Što se performansi tiče, ovaj automobil pokreće elektromotor koji proizvodi 201 konjsku snagu. Njega napaja litijum-polimer baterija jačine 64 kilovat-sati, za koji iz Kie kažu da će ovom automobilu omogućiti da sa jednim punjenjem pređe razdaljinu od 383 kilometara.

Kompanija Kia već radi na modelu koji će ući u serijsku proizvodnju, a plan je da do 2025. godine kompanija kupcima nudi 16 električnih modela.

(vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije