Moto sport

Kračlou pokorio Australiju, šampion izletio sa staze

Kračlou pokorio Australiju, šampion izletio sa staze
Kračlou pokorio Australiju, šampion izletio sa staze

Vozač LCR Honde Kal Kračlou trijumfovao je na Velikoj nagradi Australije, 16. trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata.

Britanac je na stazi „Filip Ajland“ došao do druge pobjede na posljednjih šest trka, a ujedno i u karijeri.

Drugo mjesto zauzeo je Valentino Rosi na Jamahi, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao vozač Suzukija Maverik Vinjales.

Trku na jednoj od najlepših, ali i najzahtevnijih staza obilježilo je i odustajanje novog šampiona Marka Markesa, koji prvi put ove sezone nije uspio da završi neku trku. Mladi vozač Repsol Honde je prošle nedjelje u Japanu obezbjedio svoju treću titulu u kraljevskoj klasi, a petu ukupno.

Upravo Markes je poveo od starta na stazi „Filip Ajland“ i brzo je uspio da se odvoji od svojih rivala, da bi potom počeo da povećava prednost. Praktično od početka trke pratio ga je Kračlou, koji je polako nadoknađivao vrijeme, ali je samo nekoliko krugova kasnije trka bila gotova za mladog Španca. Vozač Repsol Honde je izgubio kontrolu nad svojim motorom i izletio sa staze, ali je srećom ostao nepovrijeđen.

Kračlou je naslijedio vođstvo, ispred ’Doktora’, koji je do tada sjajno uspio da se probije sa 15. pozicije, sa koje je startovao.

Aleš Espargaro je tada bio treći, a u samom finišu trke je vodio veliku borbu sa Doviciozom i Vinjalesom, ali je napravio grešku i izletio sa staze pet krugova prije kraja.

Borba za posljednje mesto na podijumu riješena je dva kruga prije kraja, kada je Vinjales ostavio Dovicioza iza sebe.

Kao petoplasirani kroz cilj je prošao vozač Jamahe Teh 3 Pol Espargaro, ispred Horhea Lorenca na Jamahi i vozača Pramak Dukatija Skota Redinga.

Prvu desetoricu kompletirali su drugi vozač Jamahe Teh 3, Danilo Petruči na Pramak Dukatiju i vozač Estrelja Galisija Mark VDS rejsinga Džek Miler.

Ovogodišnji Moto GP šampionat se nastavlja već 30. oktobra Velikom nagradom Malezije na stazi „Sepang“.

(Sport klub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije