Moto sport

Kubica spreman da ponovo vozi Formulu 1

Kubica spreman da ponovo vozi Formulu 1
Kubica spreman da ponovo vozi Formulu 1

Nekadašnji vozač Renoa i BMW Zaubera Robert Kubica rekao je da bi želio da se ponovo nađe za volanom bolida Formule 1, ali priznaje da je taj dio karijere za njega završen.

Poljak, koji je prije tačno šest godina u teškom udesu tokom relija doživeo teške povrede ruke, od povratka za volan se koncentrisao na reli, ali se prošle godine vratio na stazu. Nedavno je potvrdio da će se takmičiti u Svjetskom šampionatu izdržljivosti.

Prije nesreće, Kubica je imao važeći ugovor sa Renoom, ali je za njega bilo nemoguće da se vrati u bolid. Međutim, u posljednjih nekoliko godina je više puta testirao u simulatoru, a čak mu je ponuđen test u bolidu Formule 1.

Kubica je istakao da je u to vrijeme odbio test, pošto se nije osjećao sposobnim da odradi posao kakav se od njega očekuje, a vjeruje da sada ne bi imao takav problem.

"Prije tri godine, ponuđena mi je šansa da testiram bolid Formule 1, ali u tom trenutku nisam imao samopouzdanje da odradim dobar posao. Znam da neke šanse dolaze jednom u životu, ali uvijek sam želeo da budem siguran u svoje stanje i ono šta mogu da uradim. Ako nisam bio siguran, uvijek sam govorio sebi – zaboravi. Moje fizičko stanje nije nešto što se viđa često, mali broj ljudi je iskusio nešto slično. Svi reaguju na drugačiji način, a to može da bude veoma lična stvar“, rekao je Kubica.

Upitan da li bi prihvatio da testira bolid Formule 1 sada, Kubica je rekao:

"Da. Danas bi moj odgovor bio drugačiji, volio bih da vozim bolid Formule 1 ponovo. Prošlo je mnogo vremena otkako sam sam ga vozio, tako da bih morao da se dokažem sebi, ali mislim da bih mogao da budem dobar. Volio bih da ponovo doživim uzbuđenje tog iskustva koje pruža Formula 1. Testirao sam u mnogim simulatora i uvjeren sam da bih mogao sa 80 odsto da vozim na samoj stazi, ali ne na svim. Takođe smatram da je testiranje bolida jedna stvar, a trkački vikend nešto potpuno drugačije. U moje posljednje tri sezone u Formuli 1, ostvario sam nevjerovatan nivo, koji mi sada nedostaje. 2010. godine sa Renoom, nisam uradio ništa pogrešno, a da biste dostigli taj nivo, morate vrijedno da radite godinama. U reliju mi je nedostajao taj aspekt – vrijeme koje vam je potrebno da biste se pripremili da budete najbolji, pošto sve traje veoma kratko“.

Kubica je upisao 76 startova u Formuli 1, a jedinu pobjedu ostvario je na Velikoj nagradi Kanade 2008. godine. Još 11 puta je bio na podijumu i osvojio je ukupno 273 boda tokom karijere.

(motorsport.com, Sport klub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije