Moto sport

Mate Rimac na vrhu Kolorada: S elektrobolidom do 2. mjesta

Mate Rimac na vrhu Kolorada: S elektrobolidom do 2. mjesta
Mate Rimac na vrhu Kolorada: S elektrobolidom do 2. mjesta

Nobuhiro Tajima (64), japanska automobilistička legenda, završio je u nedjelju kao drugoplasirani na najzahtjevnijem brdskom automobilističkom takmičenju u Koloradu.

Ni manje ni više, za upravljačem elektrobolida Hrvata Mate Rimca!

Posljednjih mjeseci u fabrici "Rimac", daleko od očiju javnosti, pripreman je bolid za Pikes Peak. Ovu ideju skeptici u Hrvatskoj dočekali su na nož, upoređujući je još jedino s umotvorinama profesora Baltazara. Tako nije mislio Tajima, zanesenjak u moderne tehnologije i elektrobolide. Malo ko je vjerovao kako će trku voziti kraće od 10 minuta i to u elektrobolidu. S vremenom od devet minuta i 32 sekunde zaostali su za pobjednikom 24, 8 sekundi.

Na platformi već znanog Rimčevog Concept One nastao je Tajima Rimac E- Runner Concept_One. Prototip težak gotovo tonu i po, ultrabrzi jureći automobile koji raspolaže s 1,1 MW snage i četiri motora, odnosno 1.475 konjskih snaga. Svaki motor zadužen je za jedan točak, a o njihovoj uravnoteženosti i prenosu brine se sistem All Wheel Torque Vectoring. On je najprije tu zbog usklađivanja ispravnog okretnog momenta na svaki od točkova. Upravo to je bio najveći nedostatak izvornog Rimčevog Concepta_Onea.

U vozilu nema mjenjača, čime se dobija na težini i prostoru. Brzina od 100 km/h dostiže se za 2,2 sekunde, a za 5,4 sekunde brzina od 200 km/h. Najveća brzina iznosi više od 270 km/h. U pripremi bolida učestvovalo je i  svjetski proizvođač izduvnih cijevi Igor Akrapovič. Nakon trke u Koloradu, Rimac je postao jedan od najtraženijih inženjera električnih bolida. prenosi 24sata.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije