Moto sport

Mladi Španac obezbijedio drugu Moto GP krunu

Mladi Španac obezbijedio drugu Moto GP krunu
Mladi Španac obezbijedio drugu Moto GP krunu

Vozač Repsol Honde Španac Mark Markez odbranio je titulu u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata na VN Japana, na kojoj je slavio Horhe Lorenco.

Lorenco je trijumfovao na stazi "Tvin Ring Motegi" ispred Markeza, koji je titulu odbranio zahvaljujući tome što je kroz cilj prošao ispred timskog kolege Danija Pedrose i Valentina Rosija na Jamahi.

Mladi Španac je rekao da je oduševljen poslije osvajanja druge titule šampiona kraljevske klase Moto GP šampionata.

"Osvojiti dvije titule za dvije sezone u kraljevskoj klasi je nevjerovatno. Možda ljudima izgleda kao da je bilo lako jer se ja uvijek smijem, ali sam bio pod velikim pritiskom. U Mizanu i Aragonu sam napravio velike greške i zato mi je bilo bitno da se ovdje fokusiram zbog Honde. Presrećan sam zbog mog tima, porodice i navijača, koji su uvijek bili uz mene i gurali su me. Sve ovo je trenutno kao san", rekao je Markez.

Markez tri trke prije kraja sezone ima 82 boda više o Rosija i Pedrose, dok je Lorenco samo tri boda iza. Markez je tako postao najmlađi dvostruki svjetski šampion u istoriji. Španac je u Japanu ujedno postao i prvi vozač koji je odbranio titulu u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata od Valentina Rosija 2009. godine. Takođe, prvi je koji je osvojio dvije titule u svoje prve dvije sezone u najjačoj klasi od Kenija Robertsa, koji je to učinio 1978. i 1979. godine.

Vozač Repsol Honde je, inače, tako broj svojih titula doveo do četiri, pošto je prethodno bio najbolji u klasi do 125 kubika 2010. godine i kategoriji Moto2 2012. godine.

Naredna trka Moto GP šampionata vozi se već za nedjelju dana za Veliku nagradu Australije, a potom su na programu i runde u Maleziji i Valensiji.

 

Poredak vozača

1. Mark Markez               312

2. Valentino Rosi             230

3. Dani Pedrosa               230

4. Horhe Lorenco            227

5. Andrea Dovicioso       153

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije