Moto sport

Montoja oduševljen jer će se opet trkati sa Alonsom

Montoja oduševljen jer će se opet trkati sa Alonsom
Montoja oduševljen jer će se opet trkati sa Alonsom

Bivši F1 vozač Huan Pablo Montoja sretan je što će se ponovno moći trkati s dvostrukim svjetskim prvakom Fernandom Alonsom koji će krajem maja nastupiti na legendarnoj utrci 500 milja Indianapolisa.

Alonso i Montoja u Formuli 1 debitovali su na istoj utrci, VN Australije 2001., a nakon Alonsove pauze 2002. u kojoj je bio testni vozač Renaulta dvojac se ponovno trkao od 2003. do sredine 2006. kad se Montoja povukao iz Formule 1.

Alonso je iznenadio svijet motosporta objavom da će propustiti ovogodišnju VN Monaka kako bi nastupio na 500 milja Indianapolisa za McLaren Andretti Autosport koji koriste Hondine motore, a Montoja, dvostruki pobjednik te utrke, sretan je što će se ponovno trkati sa starim rivalom.

"Da ste mi rekli da ću se ponovno trkati s Alonsom, rekao bih da će to biti neka utrka izdržljivosti ili nešto slično, a ne Indy, da budem iskren", rekao je Montoya, očekujući da će Alonsov nastup biti zaista dobar dan na moto-sport, ne samo za IndyCar, nego će svi vozači uživati veliku pozornost zbog toga.

Montoja vjeruje da će Alonso biti spreman zahvaljujući testnom programu koji je ispred njega, ali i zbog sjajnog tima s kojom će se takmičiti na ovoj utrci.

"Mislim da je dobra stvar što će imati cijeli dan za test 3.5., dobiću ideju što treba,” Dobro je imati jedan dan bez pritiska gdje možete izgraditi samopouzdanje i shvatiti što vam je potrebno", rekao je Montoja.

Alonso je oval Indianapolisa osjetio samo na F1 stazi na kojoj je vozio šest utrka (2001. i 2003. – 2007.), ali trka na cijelom ovalu u IndyCar bolidima u utrci dužoj od 800 kilometara nešto je sasvim drugo.

Toga je svjestan i Huan Pablo Montoja koji je istakao dva najveća izazova s kojima će se suočiti dvostruki svjetski prvak.

"Najveći izazov biće mu što nikad nije vozio tako dugu utrku, a druga stvar je saobraćaj," rekao je Montoja koji je Indy 500 osvojio godinu dana prije ulaska u Formulu 1.

"Moraće naučiti i razumjeti saobraćaj. Mislim da je dovoljno strpljiv da tokom sedmice uhvati ritam, mislim da će biti u redu. On je zaista dobar vozač, ima stvarno dobre timske kolege. Tim mu je nastupao na Indyju i ostvario je dobre rezultate. Nema razloga da ni on ne bude dobar", zaključio je Montoja.

Montoja ove sezone ne nastupa u cijeloj sezoni IndyCara, nego će nastupiti na dvije utrke s timom Penske, uključujući 500 milja Indianapolisa, a 21. ožujka testirao je na Barber Motorsport Parku kako bi se spremio za prvu utrku 13. maja.

Alonso je rekao da se odlučio za ovaj izazov jer želi osvojiti trostruku krunu motosporta koju čine pobjede na VN Monaka, 500 milja Indianapolisa i 24h Le Mansa, a uz dvije pobjede na VN Monaka 2006.i 2007. nedostaju mu još Indy 500 i 24h Le Mansa.

Montoja je korak bliže tom cilju jer je osvojio Indy 500 godinu prije ulaska u F1 (2000.) i još jednom 2015. i VN Monaka 2003. i nije isključeno da i on jednog dana napadne legendarnu utrku 24h Le Mansa i pokuša upotpuniti trostruku krunu.

Kolumbijac je krajem 2015. godine testirao Porsche 919 Hybrid u kojem je Niko Hulkenberg te godine osvojio 24h Le Mansa i bio najbrži na testu u Bahreinu.

Montoja je priznao da bi jednog dana htio nastupiti na legendarnoj utrci 24h Le Mansa iako 2016. nije mogao nastupiti jer mu raspored IndyCar serije nije dozvolio nužne pripreme, uključujući sudjelovanje na službenom testiranju.

"U nekom trenutku karijere bih volio nastupiti. Trkao sam se svagdje pa bi to bilo sjajno iskustvo", ističe Montoja.

Jedini vozač u istoriji kojem je uspjelo da osvoji trostruku krunu je Grem Hil, svjetski prvak u Formuli 1 iz 1962. i 1968.

Hil je na VN Monaka slavio čak pet puta (1963. 1964. 1965. 1968. 1969.), Indy 500 osvojio je 1966., a Le Mans 24h 1972.

(maxf1.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije