Moto sport

Rozberg na tronu, šampion odustao

Rozberg na tronu, šampion odustao
Rozberg na tronu, šampion odustao

Vozač Mercedesa Niko Rozberg trijumfovao je u nedjelju na trci za Veliku nagradu Formule 1, kojom je startovao ovogodišnji šampionat Formule 1.

Nijemac je postao prvi pobjednik u novoj turbo eri Formule 1, pošto ove sezone uvedeni V6 1,6-litarski motori, a do trijumfa na stazi "Albert park" stigao je u vremenu od 1:32:58.710 sata.

Rozbergu je to četvrta pobjeda u karijeri, a do nje je došao sa 25 sekundi prednosti u odnosu na Danijela Rikiarda u Red Bulu i vozača Meklarena Kevina Magnusena, koji je došao do podijuma na debiju.

"Nevjerojatan dan, oduševljen sam! Svi su radili u timu tako dobro tokom zime i ovo je rezultat. Nevjerojatno je kakvu 'srebrnu strijelu' imamo. Mercedes je obavio fantastičan posao i imam strašno brz bolid na raspolaganju", izjavio je Rozberg

Prva trka nove sezone donijela je dosta uzbuđenja, ali zbog činjenice da je viđen veliki broj odustajanja, a ne preticanja. Do cilja je došlo samo 14 vozača, a među njima nisu bili branilac titule Sebastijan Fetel i osvajač pol pozicije Luis Hamilton.

"Razočaran sam, ali sezona je duga. Znali smo da će biti teško ali ovo je frustrirajuće", naveo je Fetel i dodao: "Sada smo imali problem sa motorom, nije imao dovoljno snage i nikako nisam mogao da uhvatim ritam. Ne mogu da uradim mnogo toga."

Među vozačima koji su odustali bili su i Felipe Masa u Vilijamsu, koji nije prošao ni prvu krivinu, pošto ga je povratnik Kamui Kobajaši izbacio sa staze. Taj incident se nakon trke našao pod istragom, ali Japanac nije kažnjen pošto je utvrđeno da nije mogao da se zaustavi zbog kvara na kočnicama.

Međutim, sve to je ostalo u sjenci sjajnog Rozberga, koji je odvozao trku bez greške i vodio od starta do cilja. Rikiardo je takođe sve vreme bio drugoplasirani i tako je došao do prvog podijuma u karijeri, na svom debiju u Red Bulu. Mladi Australijanac je u samom finišu trpio napade od strane Magnusena, koji je bio jednako sjajan i to na svojoj prvoj trci u Formuli 1. Mladi Danac je tako prekinuo Meklarenov post bez podijuma koji je trajao tokom cijele sezone, a takođe je postao prvi vozač iz svoje zemlje koji se domogao podijuma u najjačem šampionatu na svijetu. Magnusen posebno zadovoljstvo ima i u tome što je pobjedio i svog timskog kolegu Džensona Batona, koji je kao četvrti prošao kroz cilj. Britanac je imao odličnu taktiku, oba puta je prvi otišao u boks i tako nadmudrio pojedine rivale, prije svega Fernanda Alonsa u Ferariju, koji se zadovoljio petim mjestom.

Iza Alonsa je slijedio Valteri Botas, koji je uprkos problemima i činjenice da je u jednom trenutku zbog svoje agresivnosti ostao bez pneumatika osvojio šesto mjesto, ispred Nike Hulkenberga u bolidu Fors Indije. Osvajače bodova kompletirali su drugi vozač Ferarija Kimi Raikonen i dvojac ekipe Toro Roso Žan Erik Vernj i Danil Kvjat, koji je takođe imao odličan debi u Formuli 1.

Kvjat je sa 19 godina i 322 dana postao najmlađi vozač koji je osvojio bod u istoriji Formule 1.

"Čekamo da se Šumi probudi"

Nova sezona Formule 1 startovala je u sjenci brige za stanje Mihaela Šumahera, a njegov agent Sabine Kem navela je da se još čeka na Šumijevo buđenje iz kome.

"Šumi je još u fazi oporavka, nije se još probudio, čekamo na to, ali smo svjesni da će biti potrebno možda i mnogo vremena. Porodica je veoma hrabra, pokušavaju da zajedno sa Mihaelom pobijede", rekla je Kemova.

Red Bul gubi bodove?

Drugoplasirani Australijanac Danijel Rikardo mogao bi da bude diskvalifikovan, jer je utvrđeno da je njegov bolid Red Bula imao više goriva nego što je dozvoljeno.

Tehnički delegat Međunarodne automobilske federacije (FIA) Džo Bauer saopštio je tu činjenicu organizatorima trke u Melburnu koji su odlučivali da li da preduzimaju mere protiv Rikarda.

Od ove godine ograničena je količina goriva u bolidu, sa 150 na 100 litara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije