Moto sport

Sloboda Bernije Eklstona teška 100 miliona dolara

Sloboda Bernije Eklstona teška 100 miliona dolara
Sloboda Bernije Eklstona teška 100 miliona dolara

Alfa i omega Formule 1 Berni Eklston spasiće se zatvora, jer je Sudu u Minhenu, gdje mu se sudi zbog davanja mita, ponudio da postignu nagodbu tako što će dati 100 miliona u društveno korisne svrhe.

Državni tužioci objavili su da će prihvatiti nagodbu, što znači da će Eklston ostati na čelu Formule 1 i izbjeći zatvor. Tužilaštvo je odluku o prihvatanju nagodbe obrazložilo zbog, kako su rekli, Eklstonovih godina (83), ali i drugih okolnosti.

Eklstonu se sudi od aprila ove godine zbog optužbi da je podmitio bivšeg njemačkog bankara Gerharda Gribkovskog sa 44 miliona dolara prilikom njegove prodaje akcija Formule 1 kompaniji CVC prije osam godina.

Gribkovski, koji je osuđen na osam i po godina, bio je zadužen za prodaju dijela F1, oko 48 odsto, koji je bio u vlasništvu regionalne banke Bajern LB.

Britanski milijarder je, u slučaju da je osuđen, mogao da završi iza rešetaka na deset godina, a takođe bi morao da odstupi sa čela Formule 1, na kojem se nalazi više od 40 godina.

Eklston se tako pomoću onoga u čemu je najbolji, baratanje novcem, izvukao iz situacije u koju je upao zbog tih istih "zelenih novčanica".

Iako gazi devetu deceniju života, Bernijeve vijuge rade 100 na sat, što dokazuje i to da je preko svog advokata sudu u Minhenu predložio da se tih 100 miliona dolara uloži, recimo, u izgradnju nove trkačke staze u Bavarskoj.

"Izgleda da smo uspjeli. Ponudili smo 100 miliona dolara i samo čekamo još službenu potvrdu dogovora. Predložili smo ima da Bavarska taj novac iskoristi za jednu prekrasnu stazu za Formulu 1 i na njima je da odluče hoće li to uraditi ili novac iskoristiti za nešto drugo", kazao je Sven Tomas, advokat Bernija Eklstona, i dodao:

"To je nagodba bez presude i pregovarali smo da dio nje bude pretpostavka da je klijent nevin i ona je i dalje važeća."

Prema njemačkim zakonu, tužioci mogu da odustanu od optužbi tokom suđenja ako se sve strane dogovore da se određeni novac uplati u dobrotvorne svrhe ili u državnu kasu.

Eklston predložio da se novac iskoristi za izgradnju nove staze Formule 1 u Bavarskoj

Eklston je htio da napravi nagodbu i prije suđenja, ali nije imao uspjeha. Mediji prenose da je tužilaštvo očekivalo da će Gribkovski biti krunski svjedok koji će otkriti ključne stvari o Eklstonu, ali se, kako je suđenje odmicalo, to nije desilo. Kada je na pitanje zašto je dobio novac, odgovorio da ne zna i da ga to pitanje još muči, tužioci su shvatili da su male šanse da dobiju slučaj pa su pristali na nagodbu i da izvuku što više mogu.

Sto miliona dolara je mnogo novca, ali to za Bernija Eklstona nije ništa, jer je njegovo bogatstvo procijenjeno na 4,2 milijarde dolara.

Mnogi se sigurno pitaju kako je Eklston postao tako bogat kad je već u 16. godini odustao od škole. U njegovoj biografiji pod naslovom "Nije anđeo: Tajni život Bernija Eklstona" piše da je bio sasvim prosječan muškarac, nimalo predodređen za tako veliki uspjeh. Njegova porodica bila je skromnog porijekla, a otac mu je radio kao trgovački putnik.

Berni je počeo kao prodavač polovnih automobila, a zahvaljujući umijeću pregovaranja, ostvario je poslovni uspjeh, koji je krunisao preuzimanjem kontrole nad Formulom 1 1997. godine.

Živi u penthausu iznad svoje kancelarije u Londonu, a iako je zbog optužbi za mito bio prisiljen da istupi iz borda direktora kompanije "Delta Topco", koja upravlja Formulom 1, i dalje "vedri i oblači" ovim sportom.

Od 1985. do 2009. godine bio je u braku sa Slavicom Radić, sa kojom ima dvije kćerke Tamaru (30) i Petru (26). Osim što mu je Slavica na razvodu uzela 1,2 milijarde dolara, Berni redovno ispunjava hirove rastrošnih kćerki, kao na primjer, kupovina raskošne vile u Los Anđelesu vrijedne 80 miliona dolara. Srećom po njega, povećana rastrošnost njegovih kćerki poklopila se s rastom prihoda Formule 1. Iako je imao problema i još ih ima, za njega kažu da je njegova najveća vrlina to što odlično podnosi pritisak, ima "hladnu glavu" koja ga održava na vrhu već više od 40 godina.

Kontroverzni Berni

1997.

Dao je milion funti Laburističkoj partiji Tonija Blera za vrijeme kampanje da se dozvoli reklamiranje duvana. Bler je odobio donaciju.

2000.

Kazao je da žene nikada neće uspjeti u Formuli 1 opisavši ih tako da više idu uz domaćinstvo.

2007.

Zajedno sa Flavijom Brijatoreom kupio Kvins Park Rendžers, a prodao ga 2011, rekavši da ne zna da nabroji ni pet fudbalera iz tog kluba.

2009.

Razveo se od Slavice, koja je 28 godina mlađa od njega. Kazao je da je Adolf Hitler koji je "obavio svoj posao".

2012.

Počinje suđenje za mito, Ekslton je opisan kao saučesnik.

2014.

Rekao je da je Vladimir Putin hrabar i da mu se divi, jer kaže javno ono što misli i slaže sa s njim po pitanju antigej zakona u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije