Moto sport

Spas za zeleni pakao

Spas za zeleni pakao
Spas za zeleni pakao

Mukama "zelenog pakla", kako vozači vole da zovu čuvenu stazu "Nurburgring Nordschleife", konačno je došao kraj jer je u zadnji čas za 100 miliona evra dobila novog vlasnika.

Godinama ovaj, kako mnogi vole da kažu, "hram" automobilističkog sporta i ljubitelja brze i uzbudljive vožnje muku muči sa nedostatkom novca i velikim dugovima, zbog čega je i bankrotirala. Loše investicije i dug od prethodnih vlasnika bacili su ovu stazu "na koljena", a ono malo prihoda što je dolazilo od naplate vožnje po stazi (staza je javna, osim kad se vozi neka trka) i nekih drugih sadržaja nije bilo dovoljno za pokrivanje finansijske dubioze.

Njemačka vlada je pokušala ulaganjima da pomogne da staza stane na noge, napravljen je zabavni park i šoping centar, ali to se pokazalo kao promašaj jer, prema tvrdnjama nekih njemačkih medija, ovaj projekat je do sada "progutao" oko milijardu nekadašnjih maraka.

Izlaz je pronađen u stavljanju staze na prodaju, a novi kupac je njemačka kompanija "Capricorn Group" iz Dizeldorfa, koja je predala ponudu od 77 miliona evra, uz obećanje da će uložiti dodatnih 25 miliona evra u razvoj trkaće staze i neke nove investicije.

Staza će biti pod upravom nove kompanije koja će se zvati "Capricorn Nurburgring", a kojom rukovodi Adam Osieka, njemački vozač VLN serije.

Kako prenose mediji, novi vlasnik namjerava da premjesti zabavni park u drugi grad u regiji, izbaciće dosadašnji, nepovoljan sistem plaćanja putem kartica, a cijeli kompleks oko staze će biti kao onaj na stazi "Silverstone" u Velikoj Britaniji.

Kako kažu, novi vlasnik želi da zadrži automobilizam kao primarnu djelatnost staze, što je obradovalo sve ljubitelje automobila koji će i dalje za nekoliko stotina evra moći da provozaju svoje ljubimce 20,8 kilometara dugom stazom. Ovaj automobilistički raj nalazi se pored sela Nirburg, oko 70 kilometara južno od Kelna. Legendarni Džeki Stjuart nazvao ju je "zeleni pakao", a i danas nosi epitet najzahtjevnije trkaće staze u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije