Moto sport

Šumaher se budi i ponekad je svjestan

Šumaher se budi i ponekad je svjestan
Šumaher se budi i ponekad je svjestan

Više od tri mjeseca svjetska javnost nagađa kakvo je zdravstveno stanje legendarnog vozača Formule 1 Mihaela Šumahera, a posljednje informacije koje dolaze iz Grenobla, gdje se oporavlja nakon pada na skijanju i operacije glave, govore da se konačno budi iz umjetne kome.

I ne samo da se budi nego je i određeno vrijeme svjestan okoline oko sebe. Ova vijest, koja je objavljena u petak, kao munja je odjeknula svijetom.

"Mihael pokazuje napredak. Na momente pokazuje da je svjestan i da se budi", stoji u saopštenju koje je objavila Sabine Kem, menadžerka slavnog sportiste i jedna od rijetkih koji u ovom trenutku imaju pristup Šumaheru i znaju tačno u kakvom se stanju on nalazi.

Šumaher je od 29. decembra i nesreće tokom skijanja na francuskom skijalištu, kada je skrenuo na neobilježeni dio staze i glavom udario u kamen, u bolnici u vještački izavanoj komi da bi bio minimiziran uticaj otoka na mozak. Na kašičicu su iz ovog medicinskog centra stizale informacije o bici za život najtrofejnijeg vozača Formule 1, a i većina vijesti koje su izlazile u javnost bile su puka nagađanja o njegovom stanju i prognoze o njegovom oporavku. Ljekari koji su operisali Šumahera, njegova porodica i najuži krug prijatelja te njegova menadžerka bili su jako oprezni tokom ova tri mjeseca kada su iznosili detalje koliko je teška povreda Mihaela Šumahera, do kada će biti u komi, kada će i da li će se uopšte probuditi. U petak je Kemova bila prilično precizna kada je davala izjavu i armiji navijača njemačkog automobiliste ulila novu nadu.

"Svi smo uz njega tokom njegove duge i teške borbe, zajedno sa timom bolnice u Grenoblu i uvjereni smo da će se potpuno probuditi", kazala je na kraju saopštenja Kemova.

Posljednjih nedjelja pojavile su se brojne spekulacije koje su ukazivale da je Šumaherovo stanje nepromijenjeno, ali je Kemova više puta uprkos mnogim pesimističkim prognozama pojedinih stručnjaka za povrede mozda, isticala da postoje znaci koji njegovu porodicu uvjeravaju da će se potpuno oporaviti.

Sedmostruki šampion F1 nakon više od tri mjeseca provedenih u komi pokazauje jasne znakove oporavka

"Željeli bismo da zahvalimo svima na porukama podrške. U isto vrijeme, molimo vas da razumijete da ne planiramo da objavimo više detalja. To je neophodno da bi se zaštitila privatnost Mihaela i njegove porodice, kao i da bi bilo omogućeno ljekarskom timu da mirno radi", ističe se u saopštenju.

Nedavno se pojavila informacija da Mihaelova supruga Korina namjerava da potroši 12 miliona evra i njihovu vilu na obali Ženevskog jezera pretvori u kompletno medicinski opremljen prostor i da će muža prebaciti tamo. Iako su se i ovaj put stručnjaci javili kazavši da prebacivanje helikopterom nije opasno za bolesnika, to je odmah demantovano, a njemački mediji, koji inače prednjače sa informacijama (što provjerenim što ne), su u petak prenijeli izjavu Šumaherovog neimenovanog prijatelja da će on otići iz bolnice, ali ne kući već u jednu rehabilitacionu kliniku.

"Mihael će biti premješten u rehabilitacionu kliniku u nekom trenutku, ali ne još. Uvjereni smo da će se Mihael probuditi i zašto bi trebalo da ugradimo specijalnu opremu za čovjeka koji će ostati u vegetativnom stanju u njegovoj kući? To bi impliciralo da za njega nema nade", navodno je kazao neimenovani prijatelj porodice Šumaher.

Ostaje da se vidi da li će trend dobrih vijesti o zdravstvenom stanju čovjeka koji je pomjerio granice u Formuli 1 biti nastavljen ili će se, nažalost, obistiniti crne slutnje mnogih koji tvrde da njegov oporavak teče sporo i da je predugo bio u komi da bi iz svega ovog izašao zdrav, a ne u vegetativnom stanju.

Šumijeva bitka za život

29. decembar

Slavni vozač F1 doživio je pad na skijanju dok je bio sa porodicom u Francuskoj. Skrenuo je sa obilježene staze i pao udarivši glavom o kamen. Od siline udarca kaciga je pukla, a on je hitno prebačen u bolnicu.

30. decembar

Iz bolnice u Grenoblu su saopštili da je Šumaher pretrpio tešku povredu glave. Hitno je operisan da bi se smanjio pritisak hematoma na mozak. Stavljen je u vještačku komu. Svi su u šoku i sa svih strana stižu riječi podrške.

1. januar

Sabine Kem potvrdila je da Mihael Šumaher u stabilnom stanju, ali i opasnom po život. Pregledi glave su utvrdili da je i dalje hematom veliki. Vijest da je urađena nova operacija nije bila istinita.

4. januar

Stanje je i dalje stabilno, ali još kritično. Ljekari iz bolnice u Grenoblu ne žele da iznose u javnost detalje o njegovom stanju, a Šumaherova porodica je zatražila stpljenje. Pred bolnicom su navijači Šumahera i Ferarija.

6. januar

Saopštenje iz bolnice. Šumaher stabilno, ali kritično. Nove informacije tek kada bude značajnijih promjena o stanju pacijenta. U toku istraga, kamera na Mihaelovoj kacigi će otkriti kuda je išao i koliko je brzo skijao kada je pao.

17. januar

Kemova demantuje spekulacije nekih medija o stanju Šumahera. Njegovo stanje se malo popravilo i nije više u stanju opasnom po život.

30. januar

Šumaheru smanjeni sedativi koji ga drže u komi i to je okarakterisano kao postepeno buđenje koje može da traje dosta dugo. Navodno je reagovao na vanjske podražaje.

17. februar

Završena istraga. Niko nije kriv za njegov pad. Utvrđeno da je otišao van obilježene staze.

12. mart

Mihael i dalje u komi. Traju nagađanja o njegovom stanju i oporavku. Neki kažu da se možda nikad neće ni probuditi.

21. mart

Mediji prenose da je Šumaher izgubio više od 20 kilograma. Ljekari kažu da je to normalno.

3. april

Pojavili su se jasni znakovi oporavka koji ohrabruju. Menadžerka kaže da je Mihael definitivno u procesu buđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije