Moto sport

Zalužani (ni)su za moto-trke

Zalužani (ni)su za moto-trke
Foto: Ilustracija | Zalužani (ni)su za moto-trke

Da li je staza u Zalužanima, pored Banjaluke, podobna za trke motocikala, jedna je od tema koja je pokrenuta nakon što je u nedjelju tokom takmičenja život izgubio Draženko Tintor (41) iz Srbije.

Kako je i zašto je došlo do smrtonosnog pada šampiona Srbije u motociklizmu na kružnim stazama biće utvrđeno nakon što bude završena istraga, koju je naložio dežurni tužilac banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva. Tužilac je naložio i vještačenje motocikla, a biće obavljena i obdukcija nastradalog, koja će biti obavljena u Zavodu za sudsku medicinu RS u Banjaluci.

Tintor je, kako tvrde očevici, u jednom trenutku pri velikoj brzini izašao sa staze na travu, a nedugo zatim je u pokušaju da stabilizuje motocikl, izgubio kontrolu i u padu zadobio teške povrede.

Uprkos brzoj reakciji Hitne pomoć i naporima ljekara u Hitnoj prijemnoj hirurškoj ambulanti Univerzitetskog kliničkog centra RS, njegovo tijelo nije izdržalo.

"Pacijent D.T. (1977) primljen je bez svijesti sa teškim tjelesnim povredama. Odmah po prijemu sprovedene su hitne dijagnostičke i terapijske procedure. Uprkos preduzetim mjerama, opšte stanje pacijenta se pogoršavalo te se pristupilo reanimaciji. Pored svih preduzetih mjera, došlo je do smrtnog ishoda", saopšteno je iz UKC RS.

Tintor je dobro poznavao stazu u Zalužanima, a svojevremeno je, u sezonama 2011. i 2012, bio organizator i učesnik mototakmičenja.

Staza u Zalužanima, pored čuvenog "Grobnika" u Rijeci, jedini je autodrom ovakve vrste u regionu, ali samo zahvaljujući entuzijazmu zaljubljenika u automoto sport uspijeva da se održi. Nemar, nebriga i zub vremena rade svoje, a ne treba zaboraviti da je prije šest godina najavljivano da će se na njoj jednog dana možda voziti i trke Formule 1.

Dušan Savičić, predsjednika Odbora za sport Sportskog automoto saveza Republike Srpske (SAMS RS), kaže da ona i nije baš za mototrke.

"Prije svega, zone izlijetanja nisu kako treba da budu, a na nekim dijelovima je i ograda preblizu, a to je posebno opasno kada su u pitanju moto trke", kaže Savičić i dodaje:

"Meni često kažu da gušim sport kada ukazujem na neke stvari. U ovom slučaju, što se tiče licenci za stazu, SAMS RS sa tim nema ništa više, to je pod ingerencijom Motosaveza BiH."

Milan Mačković, bivši sekretar Motosaveza BiH i član Automoto društva Banjaluka, koje upravlja stazom, kaže da ista posjeduje sve potrebne dozvole.

"Staza ima licence. Nije kao 'Grobnik', ali zadovoljava sve prohtjeve kada su u pitanju republički propisi. Staza je negdje i šira od propisa, mada uvijek može i mora bolje, a mi zaista činimo sve", kaže Mačković i dodaje da od ovog događaja ne treba praviti nešto što nije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije