Novosti

Proizvedena dvomilionita lada niva

Proizvedena dvomilionita lada  niva
Proizvedena dvomilionita lada niva

MOSKVA - Sa proizvodnih traka ruske fabrike automobila Avtovaz danas je sišla jubilarna dvomilionita "lada 4x4" poznatija pod nazivom "lada niva".

Avtovaz planira da 2016. godine pokrene proizvodnju nove generacije terenca "lada 4x4" rekao je na svečanosti predsjednik Avtovaza Igor Kumarov.

"Naš dužnost je da damo život novoj generaciji vazovskih terenaca. Sve osobine legendarne 'nive' obavezno ćemo sačuvati i u novoj generaciji 'lade 4x4'", naglasio je Kumarov.

"Prodor i legenda su dvije riječi koje najbolje opisiju vazovski terenac", rekao je direktor Avtovaza i dodao da je upravo "lada 4x4" automobil te fabrike koji je najviše izvožen u Evropu. Oko 80 odsto izvoza Avtovaza u Evropu čini upravo taj model, prenio je Itar tas.

Prema riječima Komarova, vazovski terenac je učestvovao u izgradnji tunela ispod Lamanša, osvajao je Sjeverni pol, radio na ekstremnim temperaturama Antarktika.

"Poznato je i da je omiljeni automobil Uga Čaveza u mladosti bila vazovska 'niva' zelene boje, koje se rado prisjećao niz godina", podsjetio je Komarov.

Jubilarni automobil, suprotno tradiciji, neće biti poslat u muzej Avtovaza, nego će biti prodat, a prihod od prodaje će biti predat veteranima fabrike.

Tromilionita "lada 4x4" može se očekivati za 15 do 17 godina, procjenjuje Komarov.

"To će biti automobil nove generacije i nadam se, jednako popularan kao i legendarna vazovska 'niva'", rekao je direktor Avtovaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije