Novosti

Reno-Nisan novi vlasnik Avtovaza

Reno-Nisan novi vlasnik Avtovaza
Reno-Nisan novi vlasnik Avtovaza

MOSKVA, - Udružena kompanija "Reno-Nisan" (Renault-Nissan) je danas u Moskvi preuzela ruski Avtovaz, proizvođača "lada", uz ambiciju da sve tri marke - Reno, Nisan i Lada 2016. godine osvoje 40 odsto tržišta Rusije.

Ugovor o tome je najavljen maja ove godine, a danas su ga u Moskvi potpisali direktor Reno-Nisan Karlos Gosn (Carlos Ghosn) i ruski zvaničnici.

"Reno" je još od 2008. vlasnik 25 odsto "Avtovaza", što je platio milijardu dolara.

"Reno", drugi po veličini francuski proizvođač automobila i njegov japanski partner formiraće zajedničku kompaniju pod nazivom "Savez Rostek Auto BV" (Alliance Rostec Auto BV) s ruskim javnim preduzećem "Rostehnologij" koje posjeduje 36 odsto Avtovaza.

Francusko-japanska alijansa mora da u fazama investira 23 milijarde rubalja (577 miliona evra).

Gosn je rekao da je Rusija već treće po veličini tržište za "Reno", poslije Francuske i Brazila, da je "veoma profitabilno" i "brzo raste".

On očekuje da ukupna prodaja automobila u Rusiji poraste sa oko 2,9 miliona vozila ove godine, na više od četiri miliona do 2020, što bi bilo najveće tržište u Evropi.

Cilj "Renoa" i "Nisana" je, da zajedno sa "Avtovazom", svoj ukupan tržišni udio od 30 odsto povećaju do 2016. godine na oko 40 odsto.

Savez sa "Avtovazom" "omogućava da se postignu tri stvari: da se razvije "Lada" koja je prva marka na ruskom tržištu, da se stvori

kapacitet za "Reno" i "Nisan", i da "Lada" stekne pristup tehnologiji i aktivno sarađuje sa druge dvije marke", rekao je za AFP Bruno Anselen (Bruno Ancelin), direktor Renoa u Rusiji.

Predsjednik Vladimir Putin je aprila svečano otvorio prvu zajedničku proizvodnu liniju "Lade", "Renoa" i "Nisana".

Avtovaz sada proizvodi jedan model "Lade" (Largus), po licenci "Reno-Dačija" (Logan MCV), a od nedavno i jedan model "Nisana" (Primjera).

Nova alijansa planira da iduće godine počne proizvodnju dva modela "Renoa", ali još nije objavljeno kojih.

Fabrika Avtovaza, u Toljatiju, na Volgi, ima kapacitet za proizvodnju 350.000 vozila godišnje.Partneri imaju i fabrike u Moskvi, Sankt Peterburgu i Iževsku, sjeverno od Toljatia, čiji će ukupni kapacitet 2016. dostići 1,7 miliona vozila godišnje.

Avtovaz je teško pogođen ekonomskom krizom 2008-2009, te je bila potrebna državna intervencija da bi se spasle desetine hiljada radnih mjesta u regionu Toljatija, hiljadu kilometara od Moskva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije