Novosti

Svjetski novitet - vazdušni jastuk za pješake

Svjetski novitet - vazdušni jastuk za pješake
Svjetski novitet - vazdušni jastuk za pješake

ŽENEVA - Korporacija "Volvo automobili" predstavila je na Salonu atomobila u Ženevi novi automobil volvo V40, koji je prvi u svijetu opremljen jastukom za pješake.

Predsjednik korporacije Stefan Jakobi objasnio je da jastuk svojim aktiviranjem podiže i "smekšava" poklopac motora, dijelove A nosača krova i vjetrobranskog stakla. Novi model nudi i čuveni sistem otkrivanja pješaka s opcijom automatskog kočenja, sistem za pomoć pri održavanju smjera kretanja, kao i sistem asistencije pri parkiranju.

Dokazani "City Safety" sistem izbjegavanja sudara pri nižim brzinama dodatno je unaprijeđen i sada funkcioniše do brzine od 50 kilometara na sat.

Jakobi je izjavio da je volvo V40 savršeno usklađen s aktuelnim trendovima smanjivanja, u kojima kupci prednost daju kompaktnijim automobilima i štedljivim motorima. Uz to, model je prepun elemenata koji se obično nalaze u mnogo većim vozilima.

Model sa prestižnim skandinavskim dizajnom, opremljen je i novom potpuno grafičkom komandnm tablom s personalizovanim izgledom.

"Volvo" očekuje godišnju prodaju od približno 90.000 primjeraka novog modela V40. Automobil je prvenstveno namijenjen evropskim kupcima.

Najveća pojedinačna tržišta su Velika Britanija, Njemačka, Švedska, Francuska, Belgija, Italija, Holandija, Španija, Japan, Kina, Švajcarska i Australija, a proizvodnja će početi u maju u fabrici "Ghent" u Belgiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije