Auto zanimljivosti

Berta Benc - Dama na točkovima

Berta Benc - Dama na točkovima
Foto: N.N. | Berta Benc - Dama na točkovima
N.N.

"Mercedes" je objavio zanimljiv video u kojem podsjeća na same početke auto-industrije i odaje priznanje jednoj ženi koja je odigrala važnu ulogu u rađanju automobila. Manje je poznato da je upravo jedna žena dala početni impuls automobilskoj industriji kada se 1888. odvažila da sjedne za upravljač novokonstruisanog vozila, koje je zbunjenom posmatraču iz tog doba moglo izgledati kao kočija bez konja.

Ta žena bila je Berta Benc, a pomenuto neobično vozilo na tri točka konstruisao je njen suprug Karl Benc, jedan od pionira auto-industrije i osnivač kompanije koja će izroditi jednu od najpoznatijih auto-marki na svijetu - Mercedes-Benc.

Međutim, Karl je smatrao da još nije vrijeme da isproba svoj izum u vožnji po putu. Berta je bila suprotnog mišljenja - vjerovala je da je svijet spreman za automobile. Bez znanja svog muža odlučila je da isproba novo vozilo na putu od Manhajma do Forchajma dugom 106 km.

Njeno istorijsko putovanje imalo je za cilj da pokaže da vozilo - u koje su ona i Karl investirali dosta novca - predstavlja značajan i koristan izum koji, ako se na pravi način prikaže svijetu, može da im donese finansijsku korist.

Bencov automobil na tri točka dobijao je pogon od četvorotaktnog motora od dvije i po konjske snage i bio je sposoban da postigne brzinu od 40 kilometara na sat.

Tokom svog epskog putovanja, Berta, koja je posjedovala zavidno znanje iz mehanike, uspjela je da otkloni više kvarova, a usput je morala da se zaustavi u gradiću Visloh kako bi od lokalnog apotekara kupila još goriva za automobil. Berta na ovom istorijskom putovanju nije bila sama. Pomagali su joj sinovi Rihard (13) i Eugen (15), koji su, između ostalog, bili zaduženi da snabdijevaju motor neophodnom vodom za hlađenje, koja je morala često da se dopunjava. Oni su u više navrata bili prinuđeni da poguraju automobil na uzbrdicama, s obzirom na to da vozilo nije imalo dovoljno snage da samo uz pomoć motora savlada strme uspone na putu.

Berta je na kraju uspjela u svom naumu i kada je stigla na odredište obavijestila je svog supruga telegramom o uspješno završenom putovanju. Čak je i ponovila podvig, kada se nekoliko dana kasnije automobilom vratila u Manhajm. Ostalo je istorija.

"Mercedes" je u znak sjećanja na ovaj događaj i jednu hrabru ženu napravio kratki film u kome podsjeća na same početke auto-industrije i odaje priznanje Berti Benc, koja je odigrala važnu ulogu u pionirskim danima automobila.

Ova priča zapamćena je kao legenda o prvoj vožnji automobila iako za nju nema konkretnih istorijskih dokaza. Ipak, ako konsultujemo istorijske podatke, mjesto prvog vozača u istoriji i dalje pripada Berti Benc. Ona je bila jedna od rijetkih žena koje su iskoristile njemački zakon donesen sredinom 19. vijeka, po kojem neudata žena ima pravo da raspolaže svojom imovinom, tj. mirazom, bez pristanka porodice. Dvije godine prije nego što će se udati za Karla Benca, Berta Ringer uložila je novac u njegovu firmu za obradu gvozđa. Mimo zakona, nakon udaje, Karl joj je dozvolio da svoj novac ulaže i dalje u razvitak industrije i mehanike, čime je Berta postala poslovni partner i finansijska podrška svom mužu.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije