Auto zanimljivosti

"Bubijada" okupila stotinjak zaljubljenika u oldtajmere

"Bubijada" okupila stotinjak zaljubljenika u oldtajmere
Foto: Facebook | "Bubijada" okupila stotinjak zaljubljenika u oldtajmere

Druga "Bijeljinska bubijada" okupila je stotinjak učesnika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Poljske, Njemačke i BiH koji su ljubiteljima starih automobila predstavili sedamdesetak četvorotočkaša proizvedenih u Volkswagenovim fabrikama.

Najstarija "buba" na manifestaciji održanoj proteklog vikenda proizvedena je 1953. godine, a njen vlasnik Zoran Pavlović iz Banjaluke ističe da je kod oldtajmera najvažnija vezanost za automobil, saopšteno je danas iz bijeljinske Gradske uprave.

"Ovi automobili traže mnogo pažnje, ljubavi i vremena. Postoji i razlika između vožnje u oldtajmeru i savremenom automobilu na koje zatvorite prozore, uključite klimu i ne možete da osjetite prirodu i okolinu kojom se vozite, kao što možete u `bubi`, vozeći 80 kilometara na čas", kaže Pavlović.

Organizatori manifestacije iz "Oldtajmer kluba Bijeljina" napominju da "Bubijada" nema takmičarski karakter i da je glavni cilj druženje zaljubljenika u stare automobile.

"Buba" ima kultni status u velikom dijelu Evrope, a neodvojivi je dio istorije automobilizma i na području nekadašnje Jugoslavije gdje popularnost velikim dijelom duguje činjenici da je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka ovaj automobil po licenci proizvodila sarajevska Fabrika "TAS". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije