Auto zanimljivosti

Da li će Tesla "sahraniti" Ford

Da li će Tesla "sahraniti" Ford
Foto: N.N. | Da li će Tesla "sahraniti" Ford
N.N.

Kako se pojavi neka vijest o novom uspjehu i napretku Tesle, tako paralelno se postavlja pitanje održivosti tradiconalnog sistema poslovanja koje forsira Ford i njegovog opstanka.

Nakon višemjesečnog mučenja Tesla je u drugoj polovini ove godine konačno uspostavila kontinuitet proizvodnje i postala prvi proizvođač koji je prodao 100.000 električnih automobila u jednoj godini u SAD.

To je uticalo i na vrijednost kompanije pa je Tesla nakon BMW nadmašila i drugog njemačkog giganta Daimler.

S obzirom da skoro svi prozvođači polako fokus prebacuju na električne automobile, pa čak i Volkswagen najavljuje da će samo do 2026. razvijati konvencionalne motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, Amerikanci se pitaju kada će i Ford da učini isto i prestane da se oslanja samo na kamionete kada je u pitanju profit.

To pitanje se sve češće ponavlja kako se na tržištu pojavi neki novi električni pikap, a bliži se i trenutak kada će Tesla lansirati svoje lako komercijalno vozilo.

Mnogi misli da će Tesla vremenom "ubiti" Ford, a jedan od njih je vlasnik kompanije Sharper Image, Ričard Telhajmer.

Kao i mnogi vlasnici Tesla automobila, a on ih je imao četiri, često kritikuje kompaniju, ali objektivno sagledava situaciju s obzirom na lično iskustvo.

"Sjećam se kada je Šharper Image počeo da prodaje prvi Apple iPod. Bio je to revolucionarni proizvod koji je promijenio industriju i okončao vladavinu Sony Walkmana, iako mnogi analitičari i veterani industrije to nisu očekivali", kaže Telhajmer.

Jedan od njih je Bob Luc, nekadašnji direktor Forda, Chryslera i General Motorsa, koji je u septembru izjavio da je Tesla "krenuo ka groblju", a za Ilona Maska rekao da je "fin čovjek koji ipak ne zna kako se vodi automobilska kompanija".

Za Telhajmera prednost Tesle je očigledna – trenutni obrtni momenat, klimatske pogodnosti, mreža superpunjača.

Postavlja pitanje da li će Ford, čiji profit u potpunosti zavisi od kamioneta (F-150 je ubjedljivo najprodavaniji model u SAD), biti prisutan u industriji za pet godina.

Ako nešto može to da predvidi, to je vrijednost kompanije na berzi, a pad vrijednosti Fordovih akcija u posljednjih pet godina ukazuje da će se naći pred velikim izazovom.

U međuvremenu, Tesla, prvi novi proizvođač automobila u SAD od osnivanja Chryslera 1925. sada nadmašuje u prodaji mnoge tradicionalne gigante industrije.

Talhajmer nije jedini koji najavljuje olujno vrijeme u Fordu, vlasnik finansijske kompanije Hyperchange Galileo Rasel smatra da bi Ford trebalo da kupi Rivian kako bi osigurao svoju budućnost.

I on smatra da bi novi električni modeli kamioneta mogli značajno da utiču na Fordov profit, a upravo je Rivian obilježio Sajam automobila u Los Anđelesu sa električnim pikapom i SUV-om kojim je najavio bitnu ulogu na tržištu u skorijoj budućnosti.

Analitičari vjeruju da ako relativno skoro ne ponudi EV verziju F-150, Ford bi mogao da prođe kao Sony Walkmen.

(b92)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Zavirite u Putinovu predsjedničku limuzinu
Auto zanimljivosti

Zavirite u Putinovu predsjedničku limuzinu

Kokoška uzrok kvara na autu
Auto zanimljivosti

Kokoška uzrok kvara na autu

Ometao kameru za mjerenje brzine i završio u zatvoru
Auto zanimljivosti

Ometao kameru za mjerenje brzine i završio u zatvoru

Objavio snimak opasne vožnje pa završio u zatvoru
Auto zanimljivosti

Objavio snimak opasne vožnje pa završio u zatvoru

Najčitanije