Auto zanimljivosti

Geparda: Možete ga voziti već sa 16 godina (FOTO)

Geparda: Možete ga voziti već sa 16 godina (FOTO)
Foto: Geparda | Geparda: Možete ga voziti već sa 16 godina (FOTO)

U Njemačkoj možete voziti od 16 godine ako dobijete vozačku dozvolu A1. Međutim, ne smijete voziti običan automobil već onaj koji je skrojen za one koji žele voziti što ranije. Zove se Geparda i nastao je na bazi Volkswagen Upa!

Ideja proizvođača je bila da automobil pretvore u trotočkaš zadozvolu L5e, koja omogućuje vozačima od 16 godina da upravljaju ovom kreacijom.

U biti, možda ovo nije prava trokolica jer na zadnjoj osovina ima dva točka, jedan do drugoga, piše Motor1.com.

Kompanija koja stoji iza Geparde tvrdi da je modifikovala šasiju kako bi poboljšala stabilnost automobila nakon ugradnje nove zadnje osovine. Modififikovani Up! može se smatrati suparnikom Citroëna Ami, Fiat Topolina i OpelaRocks-e jer trojac Stellantisa mogu voziti i 16-godišnjaci.

Geparda koristi 1,0-litreni motor sa samo 20 KS i pogon na prednje točkove te ručni mjenjač s pet stepeni prenosa. Može ostići 100 km/h, što baš i nije malo – u rukama početnika i s vozilom koja sigurno nema spektakularne vozne karakteristike.

Sa sjedištem u Bad Homburgu, Geparda je već isporučila prva vozila i naplaćuje ih oko 20.000 evra. Nije malo, ali ako vas (i roditelje) svrbe prsti od nervoze da što prije izađete na cestu, u Njemačkoj postoji rješenje, prenosi Revija HAK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije