Auto zanimljivosti

Kia Sportage - antibiotik za Nissan Qashqai i Hyundai Tucson (FOTO)

Kia Sportage - antibiotik za Nissan Qashqai i Hyundai Tucson (FOTO)
Kia Sportage - antibiotik za Nissan Qashqai i Hyundai Tucson (FOTO)

SPLIT - Četvrta generacija KIA-ina kompaktnog SUV-a Sportagea samo je još jedna potvrda da korejski proizvođač nezaustavljivo ide napred po pitanju dizajna, tehnoloških noviteta i savremenih motora.

Novu generaciju SUV-a, koja je vožen u okolini Barselone isprobavajući sve njezine motore i sigurnosne te ostale sustave, karakterišu atraktivan dizajn, praktičnost, dinamičnost i pametna tehnologija.


U pogledu dimenzija novi Sportage narastao je za 40 milimetara u dužinu, na 4480 mm, dok je međuosovinski razmak proširen za 30 mm i sada iznosi 2670 milimetara. Istodobno je širina ostala ista, 1885 mm, kao i visina 1645 mm.

U unutrašnjosti sada ima više prostora za putnike na stražnjoj klupi, a i osnovni obujam prtljažnika porastao je s 465 litara na 491 litru, dok se laganim i jednostavnim preklapanjem stražnje klupe taj prostor povećava na 1492 litre. Osim toga, koeficijent otpora zraka smanjen je sa 0,35 na 0,33, zahvaljujući dinamičnijoj silueti ovog SUV, ali i protoku zraka oko ruba prednjih maglenki.

Prvi put Sportage je dobio i GT Line paket opreme koji ide isključivo s najsnažnijim verzijama benzinskih i dizelskih motora (1.6 T-GDi s ručnim 6-stepenim i automatskim 7-stepenim mjenjčem, 2.0 CRDi sa 185 KS, te ručnim ili automatskim 6-stepenim mjenjčem), te pogonom na sve točkove.

U GT Line paket, od elemenata vidljivih oku, ulaze LED prednje maglenke, dvostruka izduvna cijev, zaštita u boji aluminija ispod stražnjeg branika, hromirani dodaci u unutrašnjosti, aluminijske papučice, volan koji je s donju stranu ravan i krasi ga GT logo...

Novi Sportage prava je riznica sigurnosnih sustava, kao i sistem pomoći vozaču. To se naročito odnosi na bezbjednost putnika i pješaka, gdje korejski SUV ima veliki broj vazdušnih jastuka, te ostalih sistema aktivne i pasivne sigurnosti poput ABS-a, VSC-a (KIA-in ESP)...

Svakako, najbogatije opremljeni Sportage ima adaptivni tempomat koji zahvaljujući radaru i prednjoj kameri drži razmak od automobila ispred i ne dopušta mu približavanje, čime se izbjegava mogući sudar. Takođe sistem prati znakove s ograničenjima brzine i ne dozvoljava prekoračenje.

Tu je i sistem koji upozorava na automobil u mrtvom uglu, a isto tako volan ne dozvoljava napuštanje trake bez uključenog žmigavca. Sistem za prepoznavanje pješaka je vrlo bitan, kao i sistem prednjih svjetala koja se adaptiraju na osnovu izvora svjetlosti iz suprotnog pravca, smanjujući ili pojačavajući duga svjetla.

Što se tiče motora, svi zadovoljavaju normu Euro 6, a ponuda agregata sastoji se od jednog benzinskog motora s dvije izlazne snage i dva dizelaša. Osnovni benzinac je poznati atmosferski 4-cilindarski 1.6-litreni GDI motor snage 132 KS i okretnim momentom od 161 Nm u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim mjenjačem, koji je preuzet iz modela treće genercije.

Potpuno novi agregat je 1.6-litreni turbobenzinac T-GDI sa 177 KS i okretnim momentom od 265 Nm između 1500 i 4000 „điri“. Ovaj „turbak“ zamjenjuje 2.0-litreni GDI motor koji je istiskivao 166 KS uz okretni moment do 205 Nm, što znači da je novi motor snažniji 11 konjskih snaga i ima 60 Nm više okretnog momenta.

S ovim motorom je prvi put uparen 7-stupanjski automatski mjenjač s dvostrukim kvačilom (DTC), koji je za sada namijenjen isključivo ovom turbobenzincu.

Po pitanju dizelskih agregata najslabiji je 1.7-litreni CRDi turbodizelaš sa 115 KS koji se takođe prenosi iz prethodnog modela, ali naravno uz određena poboljšanja.

Snaga je ostala ista, ali je okretni moment povećan za 20 Nm (20 Nm), pri čemu je potrošnja smanjena za 12 odsto, što je ekvivalent emisiji CO2 do 119 g/km. Turbodizelaš 2.0-litreni CRDI dolazi s dvije izlazne snage, pri čemu slabiji ima 136 KS i okretni moment od 373 Nm.

Kod njega je okretni moment poboljšan za 53 Nm, a potrošnja smanjena za 10 odsto, uz emisiju CO2 od 127 g/km. Snažniji 4-cilindarski aregat istog obujma raspolaže sa 185 KS uz okretni moment od gotovo „kamionskih“ 400 Nm.

Svi raspoloživi motori dolaze u kombinaciji s ručnim 6-stepenim mjenjačem ili automatskim s istim brojem prijenosa. Sportage se i dalje nudi samo s prednjim pogonom ili pogonom na sve točkove.

Četvrta generacija Sportagea opasno napada tehnološkog blizanca Hyundai Tucsona i Nissan Qashqaia, te da će cijenom sigurno biti konkurentna ovom dvojcu.

(N.N./slobodnadalmacija.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije