Auto zanimljivosti

Mercedes uvodi nove oznake za svoja vozila (FOTO)

 Mercedes uvodi nove oznake za svoja vozila (FOTO)
Mercedes uvodi nove oznake za svoja vozila (FOTO)

Mercedes je prije dvije godine počeo sa uvođenjem sasvim novih oznaka za svoje automobile, pa odatle i sasvim nove oznake za njihove klase. Novi modeli stigli su nedavno i do tržišta zemalja Balkana, gdje su predstavljeni GLC, GLE te GLE Coupe, sve redom SUV vozila.

Iza kratice GLE zapravo se krije nova generacija kultnog ML-a, GLC dolazi kao zamjena za dosadašnji GLK i bazira se na platformi nove C-klase, dok GLE Coupe predstavlja apsolutni novitet u Mercedesovoj gami. Spomenuti model predstavlja Mercedesov ulazak u svijet coupe SUV-a, segmenta koji posljednjih nekoliko godina doživljava snažnu ekspanziju.

Promjena naziva modela u skladu je s Mercedesovom filozofijom objedinjavanja modela iste klase pod zajednički nazivnik, u ovom slučaju slovo G. Takođe, već i letimičan pogled na svaki od predstavljenih modela otkriva prepoznatljive linije aktuelnog Mercedesova dizajnerskog pravca, koji prije svega odlikuje dominantna prednja maska, s naglašenim simbolom trokrake zvijezde.

Novi GLC je zapravo bivši GLK. Glavne odlike ovog SUV vozila srednje klase je izuzetna bezbjednost, sistemi za pomoć u vožnji te energetska efikasnost. Za razliku od svog prethodnika, potrošnja goriva smanjena je za do 19 odsto. Istovremeno, Air Body Control sistem sa više komora je potpuni novitet u ovom segmentu vozila, proširena ponuda Dynamic Select dinamičnih režima rada mjenjača i stalni pogon na sva četiri točka – 4Matic – povećavaju ne samo udobnost za vrijeme vožnje, već i sportsku okretnost vozila. Novi GLC starta cijenom od 52.119 evra (220d), a benzinski GLC 250 košta od 55.334 evra.

Novi GLE donosi više stila, veću djelotvornost i napredne tehnologije. U ponudi su dva dizelska modela te četiri benzinske verzije, kao i hibrid 500e. Svi motori iz ponude pokazuju u prosjeku smanjenje od 17 odsto u potrošnji goriva i emisiji CO2 u odnosu na prethodne serije modela. Dizeli počinju cijenom od 69.400 i 75.891 evra, a benzinski GLE 400 starta od 86.000 evra, a najskuplja je verzija GLE 63s AMG koja košta od 180.435 evra.

Kombinujući dvije klase vozila različitih stilova, Mercedes-Benz je stvorio novi model, Mercedes-Benz GLE Coupe – sportski coupe, kojeg odlikuju upadljive karakteristike snažnog SUV-a. Pored uvjerljive vozne dinamike, GLE Coupe impresionira i izgledom. Ipak, u prvom su planu cestovne performanse. Za sada se jedini turbodizelski V6 motor s 258 KS krije iza oznake GLE coupe 350d, dok ponudu benzinskih motora čine agregati snage 333, odnosno 367 KS te AMG linija sa moćnim V8 agregatima koji raspolažu s čak 557 ili 585 KS. Dizel starta od 91.000 evra, a benzinski od 93.225 eura. Najskuplji je GLE Coupe 63s AMG za koji treba izbrojiti 185.855 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije