Auto zanimljivosti

Ovo je čarobni kružni tok (VIDEO)

Ovo je čarobni kružni tok (VIDEO)
Foto: mapquest | Ovo je čarobni kružni tok (VIDEO)

Ovo je jedan od najvećih saobraćajnih kružnih tokova na svijetu - Magic Roundabout, odnosno Čarobni kružni tok, u Swindonu u Engleskoj.

Dizajnirao ga je inženjer Frank Blackmore, a izgrađen je 1972. godine. Ovaj ogromni kružni tok na prvi pogled može izgledati kao haos, ali iza njega stoji ozbiljno planiranje.

Saobraćajno čudo sastoji se od pet manjih kružnih tokova u smjeru kazaljke na satu, jednog centralnog kružnog toka u smjeru suprotnom od kazaljke na satu i vanjskog kruga koji kompletira dizajn.

Dok se vozači približavaju prstenastom raskršću, mogu skrenuti lijevo ili desno, ovisno o tome kamo idu i da li je saobraćaj posebno gust ili slab u jednom ili drugom dijelu kruga.

Magic Roundabout vozačima nudi razne rute do bilo kojeg odredišta - smanjujući saobraćaj stvaranjem efikasnijeg protoka.

Izvorno nazvan County Islands, Magic Roundabout je dobio nadimak nakon uvođenja dječje TV emisije s tim imenom, a nadimak je službeno promijenjen - pojavljuje se čak i na uličnim znakovima - 1980-ih.

Nakon uvođenja ovog kružnog toga prije više od 40 godina, grad Swindon bilježi pad nesreća iako se promet na toj raskrsnici povećao. To je u skladu s trendom kružnih raskršća  - izvještaj iz 2010. pokazalo je da kružni tokovi smanjuju i slučajeve sudara vozila na vozila kao i nesreće u kojima učestvuju pješaci.

Starovremenski automobili u videu okupili su se na Magic Roundabout kako bi proslavili 175. godišnjicu Swindona. Inače, Magic Roundabout je dugo zauzimao mjesto u britanskoj popularnoj kulturi; navodno je inspirisao pjesmu "English Roundabout" iz 1982. od novovalnog benda XTC.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije