Auto zanimljivosti

(Pre)skupo: Za popravku manje štete 21.000 dolara

(Pre)skupo: Za popravku manje štete 21.000 dolara
Foto: Rivian | (Pre)skupo : Za popravku manje štete 21.000 dolara

Jasno je da i mala nesreća na novom automobilu može da znači veliki račun za popravak ali primjer koji nam stiže iz SAD-a je naprosto nevjerovatan.

Nakon što je njegov električni Rivian R1T oštećen, vlasnik je automobil odveo na popravak u ovlašteni servis. Šokirao se kada je dobio račun na iznos od 21.149,16 dolara (19.652 eura), što je iznos za koji u SAD-u možete kupiti novu Kiu Soul.

Šteta  se desila na parkingu a oštećenje nije izgledalo veliko. Slomljeno je kućište svjetla, udubljen i ogreban zadnji blatobran i lagano oštećena vrata teretnog prostora.

Oštečen je zadnji lijevi dio automobila
Oštečen je zadnji lijevi dio automobila

Iako bi ovakav popravak na svakom novom autu u ovlaštenom servisu bio poprilično skup, iznos koji je naplatio Rivian je čini se probio gornju granicu.

Vlasnik je račun objavio na Redditu i na njemu je jasno vidljivo da većina iznosa otpada na rad u servisu, odnosno 94,1 radni sat po cijenama od 120 do 195 dolara po satu.

Na dijelove se odnosi manji dio, 4.580,95 dolara, ali i to se čini izuzetno skupo s obzirom na to kako je auto izgledao nakon nesreće.

U servisu su vlasniku objasnili da ovaj model nema odvojeni blatobran već je cijeli zadnji bočni dio spojen s krovom vozila.

Zato su kažu morali da izrežu dio karoserije i zamijene ga s novim. Radnici iz servisa su zbog toga čak morali sedam dana na obuku u Rivianovu tvornicu, prenosi Autoklub.

Auto nakon popravka izgleda besprekorno, a i vlasnik je istakao da su u servisu obavili odličan posao. Pitanje je šta o svemu tome misli osiguranje koje je na kraju moralo da pokrije cjelokupne troškove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije