Auto zanimljivosti

Sovjetski tenk na četiri točka (VIDEO)

Sovjetski tenk na četiri točka (VIDEO)
Sovjetski tenk na četiri točka (VIDEO)

Kada se spomenu superlimuzine, prve asocijacije su blindirane predsjedničke krstarice, ili Rolls-Royce Phantom, ili sovjetski ZIL.

Ali, svi su "patetično obični" u poređenju s monstrumom iz Minska po imenu MAZ-541. Prije šest decenija u fabrici MAZ u bjeloruskom Minsku počeo je razvoj "automobila" koji je bio van svih standarda.

U to vrijeme Sovjetski savez želio je na svakom koraku da pokaže status supersile. Jedna od mjera za izgradnju imidža bilo je i posjedovanje odgovarajuće opreme na aerodromima, tako i vozila za vuču nove generacije sovjetskih aviona poput Tupoljeva-104 i Illušina-18.

Oni koji bi došli na moskovski aerodrom Šeremetjevo gledali su nezgrapni kamion MAZ-535 koji je trebao nasljednika. Zato je Ministarstvo avionske industrije SSSR-a naručilo 13 primjeraka novog vozila koje je trebalo imati limuzinski oblik, da bi se na "prtljažnik" mogao zakačiti trup aviona.

U MAZ-u su razvili gorostasa težine 28 tona, kojeg je pokretao 12-cilindrični dizelaš iz tenka T-34.

"Automobil" dužine 7,8 metara mogao je povući avione težine 85 tona, razvijao je brzinu 30 km/h, trošio 130 litara goriva na 100 km. Prednja osovina s gigantskim točkovima preuzeta je od kamiona YAZ-214, a zadnja od kipera MAZ-525.

Iako je bilo planirano da bude napravljeno 13 vozila, dovršena su samo tri koja su u upotrebi ostala do '70-ih godina prošlog vijeka.

(NN, Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije